Рівне Інформ

Голова Служби судової охорони Валерій Бондар: Наступний 2022 рік – рік завершення формування та повного становлення Служби!

Голова Служби судової охорони Валерій Бондар: Наступний 2022 рік – рік завершення формування та повного становлення Служби!
206345 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні, 16 грудня, у Києві розпочалося дводенне засідання Колегії Служби судової охорони з підбиття підсумків службової діяльності за 2021 рік та постановки завдань на 2022 рік.

У заході беруть участь керівний склад Служби судової охорони, керівники всіх двадцяти чотирьох територіальних управлінь та керівники структурних підрозділів центрального органу управління Служби.

Відкриваючи засідання Колегії, Голова Служби судової охорони Валерій Бондар зазначив, що вже другий рік поспіль наша країна й увесь світ живе у складних умовах пандемії коронавірусної хвороби Covid-19, яка вплинула на абсолютно всі сфери життя.

- Цей рік – ключовий у реалізації Стратегії розвитку Служби судової охорони до 2022 року, - підкреслив Голова Служби й додав, що з метою продовження процесу прийняття судових установ під охорону було прийнято вкрай не популярне, але життєво необхідне рішення – оптимізувати штати з метою зменшення чисельності органів управлінь та економії бюджетних коштів.

Цей крок дозволив упорядкувати структури центрального органу управління та територіальних управлінь Служби, зменшити чисельність управлінського апарату та підрозділів забезпечення на 42% і продовжити приймати під свій захист судові установи.

- Наразі наші співробітники забезпечують громадський порядок і безпеку всіх учасників судових процесів у 590 установах судової влади, - повідомив Валерій Бондар.

Він також нагадав, що цей рік був оголошений у Службі роком організації та несення служби. Тому говорячи про стан виконання завдань із забезпечення охорони й безпеки органів та установ судової влади держави, Голова Служби повідомив, що 2021 року співробітники Служби судової охорони забезпечили громадський порядок понад 4 млн судових засідань, з яких 3,5 тисячі – потребували посиленої охорони, а понад 780 – мали статус резонансних судових процесів.

Під час несення служби співробітники Служби припинили 110 випадків вчинення протиправних та хуліганських дій. 81 особу, яка вчиняла протиправні дії в судах, затримано та передано до органів Нацполіції.

- Щодня співробітники Служби виявляють сотні суспільно небезпечних предметів, які відвідувачі намагаються пронести до судів. Так, за цей рік кількість таких заборонених предметів сягнула понад 130 тис., що вдвічі більше, ніж за 2020 рік, - повідомив Голова Служби.

Крім того, у цьому році судові охоронці забезпечили особисту безпеку 21 судді, на чию адресу надходили погрози. А загалом у Вищій раді правосуддя 2021 року зафіксовано понад 250 повідомлень від суддів про погрози та спроби втручання в їхню професійну діяльність.  

- За дванадцять місяців цього року Вища рада правосуддя 14 разів зверталася до Служби щодо невідкладного вжиття передбачених Законом заходів із забезпечення особистої безпеки суддів та охорони приміщень судів. І ми оперативно та фахово вживали всіх необхідних заходів реагування, - констатував Валерій Бондар.

Говорячи про головні досягнення Служби у 2021 році, він наголосив, що жодний державний орган, насамперед із правоохоронними функціями, не може ефективно працювати, не маючи міцного нормативно-правового підґрунтя.

Так, у квітні цього року Верховна Рада України на позачерговому пленарному засіданні ухвалила проєкт Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” щодо врегулювання окремих питань проходження служби у Службі судової охорони”, який створив необхідні передумови для подальшого активного розвитку Служби та ефективного виконання покладених на неї завдань.

Також за ініціативою Служби в липні Верховною Радою України був ухвалений Закон України “Про основи національного спротиву”, яким внесено зміни до Закону України “Про національну безпеку”.

- Відповідно до ухвалених Парламентом України змін, з 1 січня 2022 року Служба судової охорони стає невід’ємною складовою сектора безпеки та оборони держави! – повідомив Валерій Бондар.

Ще одна важлива подія – затвердження Указом Президента України в жовтні цього року нової символіки Служби судової охорони. 

Як підкреслив Валерій Бондар, у році, що минає, у житті Служби багато чого сталося вперше. Так, вперше співробітники Служби повністю забезпечили безпеку XVІІІ чергового з’їзду суддів України, який пройшов у березні цього року без жодних порушень громадського порядку.

- Цей своєрідний іспит на зрілість і готовність виконувати завдання із забезпечення безпеки діяльності органів та установ системи правосуддя Служба склала успішно, - наголосив Голова Служби.

Вперше одразу дві команди судових охоронців із Києва та Харкова успішно виступили на змаганнях XXIV Чемпіонату України та ХІ Чемпіонату світу з багатоборства тілоохоронців у липні в Черкасах. І друге загальнокомандне місце киян у змаганнях зі стрільби під час пішого супроводу багато чого вартує.

Вперше в серпні найсильніші рукопашники з 9 територіальних управлінь Служби виборювали нагороди Всеукраїнського турніру з рукопашного бою на Кубок Президента України. Срібло турніру – в активі капітана Служби судової охорони Дмитра Навки.

Першу річницю з дня створення у вересні цього року відзначив Навчальний центр Служби судової охорони у Вінниці. Це базовий навчальний заклад для кожного співробітника Служби судової охорони, який тут або оволодіває азами професії, або підвищує свою кваліфікацію.

- За перший рік свого існування наш Навчальний центр вже провів чотирнадцять випусків судових охоронців, а це – понад двісті високопідготовлених співробітників територіальних управлінь Служби з усіх областей, які сьогодні несуть службу з охорони та забезпечення безпеки органів й установ судової влади, - зазначив Валерій Бондар.

Цього року в Службі з нуля впроваджено електронну систему документообігу, яка завдяки інтеграції до державної системи електронної взаємодії органів виконавчої влади не тільки спростила взаємодію Служби з іншими державними органами, а й суттєво підвищила  якість та оперативність прийняття управлінських рішень у Службі.

Окремо Валерій Бондар зупинився на питанні протидії поширенню коронавірусної хвороби в колективах Служби. Так, за його словами, рівень вакцинації  співробітників і працівників Служби сьогодні становить 95%, але цей показник не має заспокоювати керівників територіальних управлінь Служби. 

- Пандемія не вщухає: з’являються нові й нові штами коронавірусу. Тому вимагаю не знижувати рівня профілактичних заходів та продовжити дієву роз’яснювальну кампанію щодо вакцинації наших співробітників і працівників, - додав він.

Завершуючи свій виступ, Валерій Бондар зазначив, що 2021 рік був дуже важким не тільки для Служби судової охорони, а й для всієї України.

- Але й важкі роки теж бувають успішними! Попри наявні об’єктивні та суб’єктивні труднощі, Служба судової охорони тримає правильний напрямок розвитку. Прийдешній рік має стати завершальним роком реалізації Стратегії розвитку Служби судової охорони до 2022 року. Тобто, наступний 2022 рік – рік завершення формування та повного становлення Служби! – наголосив Валерій Бондар. 

Перед учасниками Колегії Служби також виступили заступники Голови Служби та керівники структурних підрозділів центрального органу управління Служби, які проаналізували хід виконання завдань у 2021 році та поставили завдання на 2022 рік за своїм напрямом. Також було заслухано всіх двадцять чотирьох начальників територіальних управлінь Служби щодо стану справ у їхніх колективах.

Завтра, 17 грудня, у присутності керівництва судової влади держави засідання Колегії Служби судової охорони продовжить свою роботу.    

Теги: Служба судової охорони, ССО,судова охорона

© 2020 rivne-inform

Мої відео