Рівне Інформ

БЕБ та OLAF домовилися про спільні розслідування

БЕБ та OLAF домовилися про спільні розслідування
364927 ПЕРЕГЛЯДІВ

Бюро економічної безпеки України та Управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству при Єврокомісії (European Anti-fraud Office - OLAF) домовилися про нові напрями співпраці. Питання взаємодії обговорювалися під час зустрічі керівництва БЕБ із керівником підрозділу міжнародних операцій та керівником підрозділу міжнародного співробітництва та комунікацій OLAF.

Йдеться, у першу чергу, про запровадження практичних навичок, обмін досвідом у розслідуваннях конкретних кейсів. Зокрема, у випадках незаконного вивезення коштів за кордон з подальшою легалізацією, кіберзлочинів, зловживань у податковій сфері тощо.

Обмін інформацією, методологічна підтримка експертів у спільних розслідуваннях з використанням мережі контактів OLAF, баз даних та компетентних органів країн-членів ЄС посилить ефективність розслідувань Бюро.

“Допомога OLAF в інституційному розвитку дозволить привести стандарти роботи БЕБ у відповідність до стандартів правоохоронних органів країн-членів ЄС. БЕБ працює в складі Міжвідомчої робочої групи, яка вже розробила проєкт Комплексного стратегічного плану реформування органів правопорядку, як частини сектору безпеки і оборони України на 2023–2027 роки. На практиці в роботі запроваджуємо ризик-орієнтований підхід, цифровізацію тощо. Використовуємо аналітичну функцію, запроваджуємо методи, де робота детектива скеровується аналітикою та спрямовується у галузі, де існує більше ризиків. Для економіки, у довгостроковій перспективі, набагато важливіше упереджувати злочини, моделювати поведінку злочинних груп та виявляти тренди еволюції кримінальних явищ, ніж наздоганяти злодія по вже скоєному злочину”, - зазначив Директор БЕБ Вадим Мельник.

На зустрічі з керівництвом OLAF, Директор БЕБ розповів про результати роботи Бюро у перший рік свого існування. Основними напрямами діяльності БЕБ є запобігання кримінальним проявам у сфері економіки тобто упередження нанесення економічних збитків державі та розслідування вже скоєних економічних злочинів. У межах своїх повноважень та відповідно до підслідності, в умовах воєнного стану, БЕБ упереджує розкрадання бюджетних коштів, забезпечує наповнення бюджету України та здійснює пошук і блокування активів російської федерації.

Сторони також домовилися активізувати співпрацю у таких напрямах як:

  • розбудова інституційної спроможності Бюро та долучення технічної допомоги з боку ЄС. Заплановано приєднання БЕБ до відповідної програми з метою технічного оснащення та надання програмного забезпечення, надання доступу до інформаційних баз.
  • участь працівників БЕБ у навчальних програмах OLAF та органів фінансових розслідувань країн-членів ЄС. Міжнародні партнери запропонували долучити співробітників БЕБ до програми стажування, участі у тренінгах, семінарах та навчальних програмах. Співпраця в цьому напрямі дозволить співробітникам Бюро на інституційному рівні отримати необхідні знання та професійну підготовку у сфері захисту фінансових інтересів ЄС, зібрання доказової бази щодо порушень, напрацювання практик контролю за використанням міжнародної технічної допомоги тощо.

Від Управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF) у онлайн зустрічі взяли участь Біаджо Фіоріто - керівник підрозділу міжнародних операцій та розслідувань, Яна Капелло - керівник підрозділу координації політики та комунікації та інші колеги з OLAF.

 

Довідково. OLAF нараховує близько 420 співробітників: поліцейські, митні та юридичні експерти з країн-членів Європейського Союзу.

Напрями роботи OLAF:

- проведення незалежних розслідувань шахрайства та корупції з використанням коштів бюджету ЄС;

- сприяння зміцненню довіри громадян до інституцій ЄС шляхом розслідування серйозних порушень з боку співробітників ЄС та членів інституцій ЄС;

- розробка здорової політики ЄС щодо боротьби з шахрайством.

Теги: БЕБ, Бюро економічної безпеки,ОЛАФ,OLAF

© 2020 rivne-inform

Мої відео