Рівне Інформ

Результати першого року реалізації проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» на Чернігівщині

Результати першого року реалізації проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є  підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» на Чернігівщині
47967 ПЕРЕГЛЯДІВ

В минулому році на Чернігівщині було запроваджено проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчинення кримінального правопорушення». Проект був запроваджений з метою впровадження альтернативних шляхів притягнення неповнолітнього правопорушника до відповідальності, відновлення його соціальних зв’язків з суспільством та відшкодування завданої шкоди. Для ефективної реалізації проекту, до роботи з неповнолітнім підозрюваним залучаються представники різних організацій та установ, серед яких: працівники прокуратури, психологи, та адвокати-медіатори, які виконують роль посередника в процесі примирення сторін кримінального провадження.

Для обговорення практичних аспектів реалізації проекту, визначення подальших напрямів роботи, направлених на покращення механізму залучення неповнолітнього правопорушника до участі в програмі Регіональним центром з надання БВПД у Чернігівській області було ініційовано проведення оналайн-наради. В нараді взяли участь директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Олеся Пирковська, адвокат- медіатор Оксана Мірошниченко, директор Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Кот, працівники органів прокуратури Чернігівської області.

На сьогоднішній день у Чернігівській області вже відбулись три успішні практики залучення неповнолітнього до участі у Програмі, під час яких відбувся процес примирення сторін, а підозрюваний переосмислив скоєне та отримав шанс на виправлення.

Однією з серйозних проблем, яка перешкоджає більш широкому залучення неповнолітніх до участі у проекті - відсутність згоди на участь у проекті потерпілою стороною. Це відбувається з різних причин – відсутність розуміння в чому полягає суть Програми, в бажанні, щоб підозрюваний поніс більш серйозне покарання, особисті причини. Задля вирішення цієї та інших проблем необхідно проводити відповідну роз’яснювальну роботу серед населення, - зазначила прокурор відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Чернігівської обласної прокуратури Ольга Коломієць.

Про важливість залучення психолога для успішної ресоціалізації підозрюваного розповіла присутнім Олеся Пирковська. Вона зазначила, що успішна участь в програмі відновлення потребує залучення всіх органів та устав, що задіяні в реалізації програми та проходження всіх її етапів. Участь у програмі починається зі згоди сторін кримінального провадження на участь у Програмі. Потім починається робота неповнолітнього з психологом, за якою слідує процес медіації між потерпілим та підозрюваним. Наступним етапом є проходження неповнолітнім заходів програми ресоціалізації та моніторинг виконання угоди. Завершальним етапом програми є звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності.
Алла Кот зазначила, що для досягнення мети програми з неповнолітнім підозрюваним необхідно провести курс психологічної корекція та формування позитивних навичок, які визначаються в кожному випадку індивідуально. Окрім цього, роботу варто проводити також з сімейним та соціальним оточенням підозрюваного.
Про виклики, з якими стикається адвокат-медіатор в процесі примирення сторін розповіла Оксана Мірошниченко. Вона заначила, що вступу посередника у справу повинне передувати належне інформування сторін про умови участі у Програмі та роль в ній посередника. Хто це, і з якою метою він долучається до Програми. Окрім цього, Оксана Мірошниченко звернула увагу на те, що прокурори зацікавлені у впровадженні відновних підходів у кримінальних провадженнях щодо кримінальних проступків та нетяжких злочинів, вчинених неповнолітніми. Виступають ініціаторами реалізації даного проекту та успішно впроваджують його на території Чернігівської області та всієї України.

Теги: БПД,Відновне правосуддя,Чернігівська обласна прокуратура,Чернігівська область

© 2020 rivne-inform

Мої відео