Рівне Інформ

П’ятий рік роботи на КПВВ: бути там, де потрібні

П’ятий рік роботи на КПВВ: бути там, де потрібні
11794 ПЕРЕГЛЯДІВ

З відкриттям КПВВ фахівці системи почали працювати над розширенням доступу до безоплатної правової допомоги. Це був складний шлях, адже ситуація на КПВВ була небезпечна та нестабільна. Однак, прагнення допомогти було сильнішим і вже в січні 2017 року був відкритий перший пункт доступу до безоплатної правової допомоги (далі БПД) на КПВВ «Майорськ», згодом відкрили консультаційний пункт доступу до БПД на КПВВ «Новотроїцьке» та «Мар’їнка». Це стало можливим завдяки допомоги міжнародних партнерів: Норвезької ради у справах біженців, Програми розвитку ООН та Данської ради у справах біженців

Цього ж року всі внутрішньо переміщенні особи, а також особи, які подали заяву на отримання довідки ВПО, отримали право на БВПД. Ці громадяни отримали можливість скористатися послугами юристів або адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, для захисту та представництва інтересів у судах, складення документів процесуального характеру. Таким чином, з 2017 року внутрішньо переміщені особи мають змогу отримувати не тільки необхідну інформацію та консультації на КПВВ, а й за необхідності можуть заповнити необхідні документи, щоб юристи системи БПД, або адвокат зміг захистити інтереси особи в судах, державних органах тощо.

Першим клієнтом першого консультаційного пункту на КПВВ «Майорськ» став Андрій Матюха, житель Горлівки. За словами чоловіка, не кожен має юридичну освіту для того, щоб розібратися у всіх питаннях, або до кого звернутися при необхідності, що ускладнює життя звичайних громадян.

«Двох бланків ніде не дадуть, тож права на помилку немає. Іноді заяви можна складати вічно. А тут, бачите, мені допомогли все заповнити і я із радістю повертаюся додому, і голова не болить», – зазначив Андрій Матюха.

Так, за час роботи консультаційних пунктів, фахівці системи БПД здійснили 1679 виїздів на КПВВ. Під час виїздів було надано більше ніж 8000 правових консультацій та роз’яснень та проінформовано понад 28 000 тисяч осіб.

«За час роботи на КПВВ люди почали нам довіряти і дуже скоро запрацювало «сарафанне радіо», тому допомога внутрішньо переміщеним особам в карантин не припинилась. В часи, коли ми не виїжджали на КПВВ особисто, робота продовжувалась щодня, до нас звертались телефоном» – повідомила юристка відділу «Волноваське бюро правової допомоги» Маріупольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Людмила Мігрін.

В час карантину, у громадян, які перетинали КПВВ з’явились нові проблемні питання: як встановити додаток «Дій вдома», отримання дозволу на перетин КПВВ, правила перетину лінії розмежування в період дії карантинних обмежень тощо. Юристи охоче допомагали вирішити такі питання. Особливо гостро стояло питання в осіб похилого віку.

«Майже все своє життя я прожила у Донецьку, мала багато друзів та родичів, однак, на початку, збройного конфлікту була змушена переїхати на підконтрольну територію України. Через карантинні обмеження тривалий час родичів не відвідувала» – розповідала пані Людмила на КПВВ.

Ще одна історія відбулась нещодавно, жінка з маленькою донечкою намагалась перетнути КПВВ аби встигнути на похорон матері. Жінка була впевнена, що для перетину лінії розмежування мали всі необхідні документи та вирушили в дорогу. На паспортному контролі на них чекала неприємна новина перетнути лінію розмежування вони не зможуть, оскільки відсутній дозвіл на перетин». В розпачі жінка звернулась до юристки, Олени Борзило.

«На КПВВ є все необхідне обладнання та інтернет, ми допомогли заповнити заяву та отримати дозвіл і вже через деякий час жінка, разом з донькою, змогла сісти автобус» – розповідає юристка, Олена Борзило.

Таких історій багато. Однак, для юристів системи БПД важливо одне – бути там, де потрібні, аби допомогти тим, хто в цьому потребує.

*Данні Станом на 01.08.2021року.


© 2020 rivne-inform

Мої відео