Рівне Інформ

Зміни у податковому кодексі: чого очікувати підприємцям під час карантину

Зміни у податковому кодексі: чого очікувати підприємцям під час карантину
174688 ПЕРЕГЛЯДІВ

Скасувати єдиний соціальний внесок для ФОПів, відмінити податкові штрафи, мораторій на перевірки та інші зміни у податковому кодексі на період карантину. Такі поправки до законодавства внесли народні депутати. 16 березня відбулося позачергове засідання Верховної Ради України, на якому 359 народних обранців своїми голосами ухвалили Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)».

У період з 1 березня по 30 квітня скасували: — Сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ). Таким чином, фізичні особи-підприємці та ті, хто займаються незалежною професійною діяльністю, звільняються від сплати податку. Натомість, страховий стаж впродовж цього терміну буде зберігатися.
— Штрафи за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ та несвоєчасну подачу декларацій. Важливо: пеня, нарахована до 1 березня, має бути сплачена у повному розмірі. Ця норма не стосується порушень по сплаті ПДВ, акцизів та ренти. — Податок на комерційну нерухомість та землю. — Штрафи та санкції за несвоєчасну сплату кредитів.

З 18 березня по 18 травня встановили мораторій на документальні та фактичні перевірки бізнесу. Ті перевірки, що вже розпочали, на цей час призупинено. Термін подання річної декларації про майновий стан та доходи продовжили до 1 липня.

Повний проєкт закону можна подивитися тут.

© 2020 rivne-inform

Мої відео