Рівне Інформ

ЗСУ планують призивати до армії з 18 років

ЗСУ планують призивати до армії з 18 років
174782 ПЕРЕГЛЯДІВ

Служити з 18 років та жорсткіше карати “ухилянтів”. Таку пропозицію в Офісі президента України озвучив начальник відділення комплектування Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ підполковник Микола Качаненко. Його письмово підтримав Генштаб ЗСУ, куди армійці також надіслали пропозицію про збільшення штрафів для призовників через неявку за повісткою.  Про це повідомляє Інформаційне агентство Міністерства оборони України АрміяInform.

Ініціативу щодо зміни призовного віку, підполковник Качаненко пояснює розбіжностями між Законом «Про військовий обов’язок і військову службу» та Указом Президента. Так у останньому йдеться, що на строкову службу починають призивати молодиків з 20 років, а в Законі вказано — з 18-ти.  

Така розбіжність негативно впливає на призовну кампанію, — стверджує офіцер. —  Молода людина, зазвичай, після закінчення школи чи коледжу намагається влаштуватися в житті: хтось починає працювати, хтось заводить сім’ю. І в подальшому хлопець розглядає службу в армії як небажану”. 

Наразі, строк служби для молодих людей без вищої освіти становить 18 місяців, а ті хто має ступінь спеціаліста чи магістра служать 12 місяців. Призивають хлопців від 20 до 27 років. 

Щодо штрафів підполковник зазначив, що суми та покарання занадто незначні, аби спонукати призовників своєчасно відгукуватись на повістки з військкоматів. 

“Для призовника наразі не є проблемою сплатити штраф у 255 гривень і продовжувати ігнорувати повістки. За ухилення від військової служби у нас покарання не «позбавлення волі», а лише «обмеження». Найсуворіший наш суд у кращому випадку може винести вирок у вигляді умовного покарання”, — розповів Микола Качаненко.

Раніше ми повідомляли, що осінній призов-2019 розпочався 1 жовтня та триватиме до 31 грудня цього року. 

 

© 2020 rivne-inform

Мої відео