Рівне Інформ

Вже за два дні «Вконтакте» й «Одноклассники» можуть знову стати доступними

Вже за два дні «Вконтакте» й «Одноклассники» можуть знову стати доступними
173635 ПЕРЕГЛЯДІВ

15 травня цього року завершується строк дії трирічної заборони російських сайтів в Україні. Рішення про блокування сайтів країни-окупанта ухвалили в Раді національної безпеки і оборони України 15 квітня 2017 року. Тоді під заборону потрапили відомі соцмережі «Вконтакте», «Одноклассники», сервіси «Мейл.ру» і «Яндекс.ру» та інші російські ресурси.

Заборона спливає вже за 2 дні, втім в Україні й дотепер не вирішили, чи збільшувати термін санкцій. У квітні 2020 року голова служби безпеки України Іван Баканов закликав подовжити блокувати російські сайти впродовж найближчих трьох років. Про це повідомили на офіційній сторінці СБУ в одній із соцмереж.

«Фейки в країнах сталої демократії прирівняні до зброї масового знищення. Проти України триває гібридна війна, і ми продовжуємо протистояти інформаційним атакам з боку РФ. Тож у продовженні санкцій є сенс: цим ми захистимо наших громадян від фейків і маніпуляцій, а відповідно – збережемо безпеку держави в цілому», – переконаний голова СБУ Іван Баканов.

Напередодні позачергового пленарного засідання Верховної Ради народні депутати України зареєстрували проєкт постанови щодо продовження санкцій. Втім, такі рішення не входять до компетенції парламенту. . Під час самого засідання Верховної Ради депутати вирішили зібрати підписи для ухвалення цієї постанови в РНБО.

«Сьогодні ми збираємо підписи про проведення позачергового засідання з одним лише питанням — про продовження санкцій щодо російських сервісів окупантів, щодо закриття в Україні мереж «Вконтакте» та «Одноклассники», де досі промиваються мізки, де досі окупант проводить свою реваншистську політику і щодо свят, і символів, і інших питань, які є надбанням «русского мира», — заявив народний депутат Роман Лозинський з трибуни парламенту.

Як повідомляють у СБУ, впродовж останніх трьох років в Службі безпеки зафіксували тисячі випадків розміщення деструктивного контенту на платформах «Одноклассники» і «ВКонтакте». З початку введення санкцій слідчі зареєстрували майже 100 кримінальних проваджень стосовно власників та адміністраторів антиукраїнських спільнот у цих соцмережах. Усі вони мають ознаки вчинення злочинів: посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу чи захоплення державної влади, і навіть створення терористичних груп.

© 2020 rivne-inform

Мої відео