Рівне Інформ

На Дніпропетровщині пошуковці встановили екіпаж військового літака, який 77 років вважався зниклим безвісти

На Дніпропетровщині пошуковці встановили екіпаж військового літака, який 77 років вважався зниклим безвісти
64224 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перші фрагменти від бомбардувальника було знайдено ще 10 років тому. Цієї осені експедиція знайшла докази збиття літака німцями у 1943 році. Про це повідомляє на своїй сторінці в соцмережі ГО «Пошук-Дніпро».

Пошукові роботи на території села Правобережне Верхньодніпровського району проводились у жовтні — фахівці досліджували причини катастрофи бомбардувальника Пе-2 та долю екіпажу. Працювали на місці падіння літака, розірвані фрагменти від якого знайшли тут ще 10 років тому, коли натрапили на верхову скидну яму. Тоді було встановлено, що це рештки пікіруючого бомбардувальника Пе-2, але місця основної локації катастрофи не знайшли. І тільки у 2020 році пошуковці повернулися та провели експедицію.

«Із розкопу були вилучені множинні фрагменти корпусу літака та двигунів. Деякі фрагменти були оплавлені. Серед уламків виявили фрагменти амуніції і дуже пошкоджені рештки людини. Це вказує на те, що хтось із членів екіпажу загинув, — повідомляють у ГО «Пошук-Дніпро». — Важливою знахідкою виявилися фрагменти одного з двигунів, номери на якому пролили світло на історію цього літака та долю екіпажу. На фрагменті від корпусу також знайшли і заводський номер літака. За допомогою авіафахівців та архівних матеріалів отримали повну інформацію стосовно цього літака».

Як встановили пошуковці, ранком 19 жовтня 1943 року 854-й бомбардувальний авіаційний полк наносив удари по залізничному мосту південніше Ерастівки (Вишневе). Літак №19/216 потрапив у хмари та втратив свою групу. Був збитий знизу в хвіст — загорівся центральний бензобак. На висоті 250 метрів пілот покинув літак з парашутом, штурман і стрілок загинули, не встигнувши покинути літак.

Встановлені члени екіпажу: молодший лейтенант Інокентій Трунов, пілот, який вижив та провоював до 1945 року. Загинули штурман та радист — обидва хлопці 1921 року народження. Штурман Михайло Сеньков, уродженець Орловської області, молодший лейтенант. Радист — Андрій Парван, уродженець Одеської області, старший сержант.

Дослідження стосовно екіпажу триватимуть і надалі.


Теги: літак,пошуковці,екіпаж, Дніпропетровщина,бомбардувальник,Друга світова війна

© 2020 rivne-inform

Мої відео