Рівне Інформ

У 2024 році в Україні очікується зростання виробництва олійних культур, головним чином завдяки розвитку сої

У 2024 році в Україні очікується зростання виробництва олійних культур, головним чином завдяки розвитку сої
370865 ПЕРЕГЛЯДІВ

У 2024 році в Україні очікується зростання виробництва олійних культур, головним чином завдяки розвитку сої.

Соя залишається однією з найпривабливіших культур у ціновому відношенні для українських аграріїв, що призводить до передбачуваного збільшення посівної площі під цю культуру у 2024 році. Інформацію про це надає АПК-Інформ, згідно з матеріалами agronews.ua.

За результатами опитування, проведеного у лютому-березні цього року, більшість фермерів, які займаються вирощуванням сої, планують або залишити площі під соєю на тому ж рівні (82% опитаних), або збільшити їх (16% опитаних). Збільшення може статися за рахунок зменшення площ під озимими культурами та соняшником чи іншими ярими культурами.

За прогнозами, посівна площа під соєю в 2024 році може зрости до 2,3 млн га (+19% порівняно з 2023 роком), що стане новим рекордом для галузі (попередній максимум був 2,2 млн га у 2015 році). Виробництво соєвих бобів також очікується на рекордному рівні і, за оцінками, може досягти 6 млн тонн (+17%).

У той же час, за даними АПК-Інформ, площа сівби під соняшником, ймовірно, значно не зміниться: більшість виробників олійних культур планують залишити площі під ними на поточному рівні (87% опитаних). А ті, хто планує змінити обсяги посівів, в основному повідомили, що це буде через зміни у площах під ріпаком.

Площа під вирощуванням ріпаку у 2024 році, ймовірно, зменшиться через суху осінь, що змусила деяких фермерів відмовитися від посіву озимого ріпаку. Проте понад половина опитаних сільськогосподарських виробників, які засіяли озимий ріпак у 2023 році, повідомили про добрий або відмінний стан посівів (51% опитаних). Близько 43% повідомили про задовільний стан посівів, а лише 5% - про незадовільний.

Площа під ярим ріпаком може зрости до рекордного рівня у 2024 році, через привабливі ціни на цю олійну культуру. Однак загальна посівна площа під озимим і ярим ріпаком, за оцінками АПК-Інформ, скоротиться на 6%. Незважаючи на це, ця площа залишиться високою порівняно з минулими роками, складаючи близько 1,4 млн га. Прогнозується, що врожай ріпаку може зменшитися у 2024 році на 9% - до 4,2 млн тон.

© 2020 rivne-inform

Мої відео