Рівне Інформ

Чому необхідно зупинити «бізнес на крові» та перестати фінансувати російську армію?

Чому необхідно зупинити «бізнес на крові» та перестати фінансувати російську армію?
434595 ПЕРЕГЛЯДІВ

15 квітня 2022 року в інформагенції «Укрінформ» громадська організація «Життя» за участі народних депутатів України провела пресконференцію щодо ведення підприємницької діяльності міжнародних компаній в державі-агресорі.

 

За понад півтора місяці з початку російсько-української війни, понад 600 міжнародних компаній пішло з російського ринку, адже не хочуть фінансувати зі своїх податків російську армію, яка вбиває мирне населення в Україні. Ці міжнародні корпорації цінують свою репутацію та готові пожертвувати заробітком.

 

Однак не всі компанії готові свідомо йти на збитки, адже для них отримання доходів стоїть вище життя українців. Саме до таких компаній відносяться великі рітейлери Metro, Leroy Merlin та Auchan,  автовиробники Renault та Hyundai та тютюнові гіганти Japan Tobacco International, Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco, які продовжують вести бізнес на території росії та наповнювати податками бюджет держави-агресора. З податкових надходжень, що сплатили саме ці та решта інших компаній,  виробляються снаряди та нараховується зарплатня окупантам, які ведуть війну проти українців.

 

Ці величезні компанії могли б взяти приклад з інших корпорацій та призупинити діяльність і продажі в росії, але багато хто грає на тому, що нібито хвилюється про своїх працівників. Приміром, чотири транснаціональні тютюнові компанії (Japan Tobacco International, Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco) досі утримують близько 12500 працівників в Росії, звільнення яких завдало б суттєвих економічних збитків економіці агресора.

 

Найбільші іноземні компанії, які продовжили роботу в Росії, без урахування банків, щорічно сплачують близько $20 млрд дол у російський бюджет. З яких понад 40% припадають на тютюнових гігантів. Зокрема 2 найбільші в росії тютюнові компанії JTI та PMI у 2020 році сплатили в бюджет держави-агресора $5.73 млрд (478 мільярдів рублів).

 

Якщо British American Tobacco та Imperial Tobacco вже заявили про наміри покинути російський ринок або ж припинити виробництво, то два найбільших гравці – Japan Tobacco International та Philip Morris International  висловилися досить обережно, про “припинення інвестицій”, що є абсолютним мізером. А це означає, що вони продовжують працювати та приносити величезні прибутки до бюджету рф. На ці гроші російська армія змогла придбати величезну кількість зброї, яка вбиває українців.

«Компанії, які продовжують фінансувати державу-агресора також беруть на себе відповідальність за жертви серед населення та руйнування які вчиняє росія в Україні. Тютюнові компанії завдають шкоди Україні двічі: поширюють смертельну тютюнову продукцію в Україні паралельно будучи найбільшими платниками податків серед іноземних компаній в росії фінансують війну проти України», – повідомив виконавчий директор громадської організації «Життя» Дмитро Купира

 

Якщо фінансуєш агресора – платиш більше податків на відновлення України. Народні депутати пропонують застосувати додаткове оподаткування для тих компаній,  що продовжують працювати на території країни-агресора та у 1,5 рази підвищити ставку податків на прибуток підприємств, екологічного податку, ренти та податку на майно. 

«Ми запропонували відповідні пропозиції у законопроекті №7232, який уже пройшов перше читання у Парламенті. У міжнародної компанії має бути вибір: якщо фінансуєш військових російської федерації, мусиш знайти кошти для відбудови тієї інфраструктури, яку цей солдат знищив. Тут неможливо всидіти на двох стільцях: отримувати прибутки в Україні та заправляти літаки, які летять руйнувати нашу державу», – наголосив співавтор законопроекту, народний депутат України Ярослав Железняк.

 

Народні депутати пропонують парламентам дружніх країн також запровадити аналогічні норми у себе вдома, аби швидше знекровити російську економіку, яка залишиться без додаткових видатків на війну.    

«Великі корпорації нарешті мають усвідомити, що сплата податків у росії – це фінансування держави-терориста, яка вбиває мирне населення України. Якщо такі норми ухвалить хоча б 10 країн Європейського Союзу, міжнародні компанії, що досі працюють у росії, будуть змушені покинути цей ринок. Це допоможе швидше закінчити цю війну, адже у росії просто закінчаться гроші, щоб її продовжувати», підсумував народний депутат України Ярослав Юрчишин.

При виборі продукції або послуг міжнародних компаній, ми закликаємо українців звертати увагу на те, чи працює компанія-виробник на росії та враховувати під час покупки чи сплачує компанія податки до бюджету держави-агресора. Громадська організація «Життя» бажає усім українцям стати сильнішими та відмовитися від вживання будь-яких тютюнових виробів та електронних пристроїв для куріння. Здоров’я нам знадобиться для перемоги.

 

Контактна особа: Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя», 063 344 12 69, [email protected]

Теги: тютюнова індустрія, бізнес на крові, куріння, війна, юрчишин, железняк

© 2020 rivne-inform

Мої відео