Рівне Інформ

Данія створила інвестаційний фонд для України на суму 1 млрд крон

Данія створила  інвестаційний фонд для України на суму 1 млрд крон
326555 ПЕРЕГЛЯДІВ

26 травня відбувся Український інвестиційний форум у Копенгагені, який відкрила Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко. В рамках форуму запустилась соціальна програма данського інвестиційного фонду для України на загальну суму в 1 млрд данських крон. (це близько 133 млн доларів)

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

На заході також були присутні заступник Міністра Олександр Грибан, Міністр підприємництва Данії Мортен Бедскоу та Міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен.

«Данія є одним із лідерів щодо фінансової допомоги Україні. З початку повномасштабного вторгнення загальна військова підтримка склала $1,4 млрд, а загальна гуманітарна допомога, в тому числі макрофінансова – $212 млн. Уряд України високо цінує підтримку Данії, розраховує на поглиблення двосторонньої співпраці та подальше залучення датського бізнесу в проекти з відновлення України. Так, спеціальний інвестиційний фонд, створений для України, буде фінансувати проекти із залученням найкращих данських технологій та інноваційних рішень, і  буде доступний як для державного, так і для приватного секторів», — зазначила Юлія Свириденко.

За словами заступника Міністра економіки Олександра Грибана, основна співпраця між двома державами полягає у налагоджені взаємовигідних стосунків, коли українські  компанії не лише імпортують данські продукти, а і локалізують виробництво такої продукції в Україні.

Олександр Грибан додав, що українська сторона зацікавлена у данських технологіях і данські компанії мають велику перспективу у застосуванні та розміщенні в Україні у пріоритетних галузях. Сюди входять: відновлювальна енергетика, будівельні матеріали, технології відновлення комунального господарства, а також оборонні технології та технології подвійного призначення.

Так, під час заходу заявили про затвердження фінансування для двох пілотних проєктів у сфері сільського господарства та агропереробки.  Мова йде про постраждалі компанії південного регіону – Нібулон, якому дадуть кредит на 25 млн євро, та Агрофьюжн – 15 млн євро. Окрім цього, кредити нададуть агрокомпаніям, розташованим біля лінії фронту в Миколаєві, які відновлюватимуть зруйновані виробничі потужності, закуповуючи обладнання у данських експортерів.

Заступник Міністра економіки підкреслив, що данський фонд не лише надаватиме фінансові гарантії, але і безпосередньо здійснюватиме кредитування, що ставить його на окремий щабель фінансових інститутів, які відкрили свої програми для України. Ба більше, Уряд Данії планує суттєво збільшити ліміти й розширити програму фінансової допомоги для України.

Також в рамках форуму мав змогу виступити Міністр підприємництва Данії Мортен Бьодсков, який сказав: "Не потрібно чекати, поки війна припиниться. Ми хотіли б залучити данський бізнес на ранніх стадіях відбудови України. Ми маємо діяти і підтримувати українську економіку".

Нагадаємо, що раніше парламент Данії прийняв рішення виділити Силам оборони України найбільший пакет військової допомоги вартістю 250 млн доларів, щоб допомогти «успішно завершити майбутній контрнаступ». Насамперед пакет допомоги включатиме купівлю систем протиповітряної оборони, а також броньовані ремонтно-евакуаційні машини, машини для розмінування, боєприпаси для протитанкового гранатомета Carl Gustaf, пересувні польові мости, прилади нічного бачення та інше. Додатково 50 мільйонів євро спрямують на нелетальну техніку для України від НАТО.

Теги: Данія, Україна,Міжнародна підтримка,Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України,Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко, економіка,Міністерство економіки України

© 2020 rivne-inform

Мої відео