Рівне Інформ

Міненерго просить прискорити закупівлю енергетичного обладнання, щоб ретельніше підготуватися до зими

Міненерго просить прискорити закупівлю енергетичного обладнання, щоб ретельніше підготуватися до зими
409908 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство енергетики України просить міжнародних партнерів прискорити закупівлі обладнання, а також максимально швидко ухвалювати рішення, які дозволять українським енергетикам посилити стійкість енергосистеми для проходження наступної зими.

Про це повідомив заступник міністра енергетики України Фарід Сафаров під час галузевого семінару в межах Multi-agency Donor Coordination Platform for Ukraine, повідомляє пресслужба Міністерства енергетики.

На семінарі учасники  координаційної платформи  ознайомились, чого найбільше потребує український енергетичний сектор для проведення відновлювальних робіт.

За словами Фаріда Сафарова, ситуація в енергетиці залишається складною. Адже російські військові завдали шкоди енергетичній інфраструктурі протягом минулого опалювального сезону, а також ситуація ускладнилась через недавній теракт кремлівської армії — підрив Каховської ГЕС.

«Ми продовжуємо працювати над відновленням електропостачання. Водночас в окремих районах аварійно-відновлювальні роботи ускладнені або неможливі через активізацію бойових дій, а також роботи з розмінування та виникнення нових пошкоджень електромереж», — наголосив заступник міністра енергетики України.

Під час заходу він нагадав, що міністр енергетики України Герман Галущенко поставив завдання — прискорити та покращити процес підготовки до нового опалювального сезону, який може бути не менш складним, ніж попередній. Слідуючи цьому завданню, Міністерство енергетики спільно з енергетичними підприємствами розробили детальний план ремонтної кампанії, яка нині активно триває на енергетичних об’єктах країни.

Також Фарід Сафаров висловив подяку донорам за надану допомогу та обладнання, яке дозволяє проводити ремонти, та додав, що потреби енергосектору залишаються значними. Серед них: трансформатори, автотрансформатори та інше високовольтне обладнання, необхідне для відновлення об’єктів і мереж системи передачі. Він зазначив, що зараз Україна потребує теплової генерації, яка зазнала суттєвих руйнувань і водночас відіграє важливу роль у балансуванні системи.

Водночас розгортання децентралізованої генерації (газотурбінних і газопоршневих установок) може стати перспективним рішенням, яке допоможе забезпечити електропостачання найбільш критичних районів.

Як повідомив заступник очільника Міненерго, важливу роль для проходження наступного опалювального сезону відіграватиме імпорт електроенергії з європейських країн. Тому держава розраховує на збільшення пропускних спроможностей імпорту до 2 ГВт, а також розширення пропускної здатності інтерконекторів зі Словаччиною та Румунією.

«Ми маємо досить ефективну співпрацю з нашими міжнародними партнерами і донорами. Для того, щоб відчути її результати якомога швидше, ми просимо прискорити закупівлі обладнання, а також максимально швидко ухвалювати рішення, які дозволять українським енергетикам посилити стійкість енергосистеми для проходження наступної зими», — підкреслив Фарід Сафаров.

Нагадаємо, що раніше заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков зустрівся  з представниками делегації Польського союзу підприємців і працедавців (ZPP) на чолі з віцепрезидентом союзу Марціном Новацкі для обговорення польсько-української співпраці в енергетичному секторі та посилення ролі державно-приватного партнерства у процесі відбудови та реформування енергетичної галузі України, залучення іноземних інвестицій.

© 2020 rivne-inform

Мої відео