Рівне Інформ

У Саудівській Аравії обговорили реалізацію Української формули миру

У Саудівській Аравії обговорили реалізацію Української формули миру
427420 ПЕРЕГЛЯДІВ

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак зустрівся з очільниками понад 30 делегацій у Джидді (Королівство Саудівська Аравія) для обговорення реалізації Української формули миру.

У зустрічі взяли участь представники Сполучених Штатів, Саудівської Аравії, Фінляндії, Японії, Катару, Франції, ФРН, Іспанії, Норвегії, Туреччини, Польщі та Словаччини.

Очільник ОП зустрівся з радником з питань національної безпеки Президента США Джейком Салліваном й обговорив першочергові оборонні потреби України, зокрема щодо посилення української ППО для захисту портової інфраструктури Півдня України. Вони погодили  узгодили спільні дії в контексті реалізації Формули миру та підготовки до Глобального саміту миру. Також представники України та США обговорили підсумки Вільнюського саміту НАТО та подальші кроки на шляху до інтеграції України в Альянс. За словами Андрія Єрмака, укладення двосторонньої угоди про безпекові гарантії зі Сполученими Штатами оцінюється позитивно.

Під час зустрічі з генеральним секретарем і керівником апарату Офісу Президента Фінляндії Хіскі Хауккалою сторони обговорили безпекові питання та актуальні потреби українських захисників, а також залучення Фінляндії до гуманітарного розмінування.

Радник із національної безпеки Королівства Саудівська Аравія Мусаїд бін Мухаммад Аль Айбан обмінявся думками з очільником української делегації щодо реалізації Української формули миру та можливостей залучення Королівства до цього процесу.

Як наголосив очільник Офісу Глави держави, Саудівська Аравія могла б зробити дієвий внесок у питання звільнення українських полонених і забезпечення продовольчої безпеки, зокрема продовження дії зернової угоди.

Андрій Єрмак також обговорив можливості розширення двосторонньої співпраці у сферах, що становлять спільний інтерес, а також долучення Саудівської Аравії до перспективних проєктів в інвестиційній, агропромисловій та енергетичній сферах.

У розмові з головою уряду Іспанії Еммою Апарісі вони сфокусувались на темі подальшої безпекової підтримки України з боку цієї держави, а також взаємодію з іспанським головуванням у ЄС.

Керівник Офісу Президента під час зустрічі і із заступником міністра закордонних справ Японії Сігео Ямадою сфокусувався на практичному залученні Японії до реалізації Української формули миру та підготовки Глобального саміту миру. Також очільник української делегації висловив сподівання на започаткування невдовзі переговорів щодо укладення двосторонньої угоди про безпекові гарантії для України – у розвиток ухваленої у Вільнюсі Спільної декларації «Групи семи».

Разом з генеральним директором міжнародного департаменту Офісу Прем'єр-міністра Норвегії К'єрсті Андерсен Андрій Єрмак обговорив  подальші кроки з реалізації Української формули миру.

Очільник ОП також зустрівся з  радником Прем’єр-міністра Великої Британії з питань національної безпеки Тімоті Барроу, радником Федерального канцлера Німеччини із зовнішньої політики Єнсом Пльотнером, дипломатичним радником Президента Франції Еммануелем Бонном та радником із питань національної безпеки Президента США Джейком Салліваном для обговорення подальших кроків на шляху до підготовки Глобального саміту миру та практичному залученню цих країн до реалізації Української формули миру. 

Так само й під час зустрічі з радником Еміра Держави Катар з питань національної безпеки Мухаммадом бін Ахмедом Аль Міснедом вони обмінялись думками щодо реалізації Української формули миру та можливості долучення до цього процесу якомога більшої кількості країн світу, зокрема Катару. Окрім цього, сторони обговорили можливості розширення двосторонньої співпраці, участі Катару у повоєнному відновленні України, подальші заходи політичного діалогу.

Окремо  із головним зовнішньополітичним радником Президента Європейської ради Саймоном Мордю Андрій Єрмак обговорив вступ України до Європейського Союзу. Вони звернули увагу на прогресу у виконанні семи рекомендацій Європейської комісії, що стане основою для відкриття переговорів про вступ.

Головний радник  з питань зовнішньої політики та безпеки Президента Туреччини Акіф Килич обмінявся думками з Андрієм Єрмаком стосовно євроатлантичної інтеграції України та важливості надання нашій державі безпекових гарантій на період до набуття членства в Альянсі.

Своєю чергою  з державним секретарем Канцелярії Президента Республіки Польща, керівником Бюро міжнародної політики Марціном Пшидачем очільник Офісу Глави Української держави обговорив  питання забезпечення експорту українського зерна суходолом до країн ЄС в умовах продовження блокади українських портів.

На зустрічі із зовнішньополітичним радником Президента Словацької Республіки Яною Кобзовою йшлося про питання взаємодії двох держав у контексті реалізації Української формули миру та підготовки майбутнього Глобального саміту миру.

© 2020 rivne-inform

Мої відео