Рівне Інформ

Команда Льюїса Хемілтона Extreme EX44: як чемпіон F1 може вплинути на світ крім спорту

Команда Льюїса Хемілтона Extreme EX44: як чемпіон F1 може вплинути на світ крім спорту
23131 ПЕРЕГЛЯДІВ

Льюїс Хемілтон каже, що він «гордий» своїм рішенням ввести свою команду в нову гоночну серію Extreme E, що враховує клімат, - перший крок на шляху, в якому він може домогтися реальних змін за межами автоспорту. Гамільтон дуже гордий. І це вірно. Але на перший погляд це рішення могло здатися дивним. Це людина, яка, без сумніву, є одним з найвідоміших та найкращих гонщиків Формули-1 всіх часів і, швидше за все, стане найуспішнішим, вигравши сьомий титул чемпіона світу в цьому році.

Extreme E - Це абсолютно нова гоночна серія, в якій ще не проводилися гонки і навіть немає повної квоти команд. Чому Гамільтон вибрав Extreme E? X44 Хемілтона - названий на честь тепер став культовим номером на його автомобілі Mercedes F1, який з'явився на його картингу ще хлопчиком, - це восьма команда з 10, як очікується, буде змагатися.

«Extreme E дійсно сподобався мені через свою екологічну спрямованість», - сказав Гамільтон. «Кожен з нас може змінити світ на краще».

У Гамільтона більше сили, ніж в інших. І для нього це чисте полотно. Він може не водити машину сам і не перебувати в команді день у день, але очікується, що він буде приймати найважливіші рішення, наприклад, хто за нього водить і хто буде інженерами команди. Як і в Формулі-1, він організований і «інформує», але являє собою давно усталений формат автоспорту, присвячений тому, що можливо для швидкості на чотирьох колесах, поряд з прогресом автомобільної промисловості. В основі Extreme E лежить щось більше, ніж просто гоночні автомобілі. Організація заявляє, що її УТП буде полягати в тому, щоб мати свідомість щодо речей, які мають значення зараз, і робили це якийсь час.

Зокрема, Гамільтона дуже хвилюють дві речі: зміна клімату та соціальна рівність. По-перше: планета. Пройшли ті часи, коли Гамільтон публікував в соціальних мережах зображення, на яких він сидів на крилі свого приватного літака. Ніхто не знає, як він тепер подорожує по світу, оскільки це рідко висвітлюється. Але навряд чи на човні. В рамках Extreme E він і його команда будуть «тісно співпрацювати з місцями і провідними експертами з питань клімату, щоб ділитися нашими знаннями і залишати позитивну спадщину в кожному місці, яке виходить далеко за межі гоночної траси». Якими б шкідливими не були їхні колективні викиди для навколишнього середовища, автомобілі будуть тут надовго. Таким чином, Extreme E, як і Формула 1, стверджує, що прагне підштовхнути автомобільну промисловість до світу екологічно стійкого автомобілебудування.

По-друге, це все більш болюча проблема расової дискримінації в суспільстві, на яку звернула увагу смерть Джорджа Флойда в поліцейській дільниці в травні, після того як поліцейський Міннеаполіса простояв коліном на його шиї більше семи хвилин. Гамільтон дуже активно підтримував Black Lives Matter з «точки зору прав людини», а не політичного руху, і заснував комісію, щоб розглянути недостатнє представництво етнічних меншин в автоспорті. Тоді де ж краще почати новий вид спорту з абсолютно новими правилами, включаючи умову, що кожна команда повинна управляти одним пілотом-чоловіком і одним пілотом-жінкою.

У програмі Extreme E є кілька гонщиків-жінок, які підписалися на програму своїх водіїв (ініціатива, яка дозволяє виставити вітрину для команд, але не гарантує драйв), в тому числі чемпіон Британії серії W Джеймі Чедвік і іспанська гонщиця Христина GZ, яка є партнером британський чемпіон Європи з ралі Кріс Інгрем. Кого Хемілтон вибере для участі в гонці на X44, ще невідомо, але для нього це найкраща можливість заявити про проблему відсутності різноманітності в автоспорті.

«Хоча це проект поза F1, його не слід сприймати ні на якому рівні як повідомлення про те, що основна увага Гамільтона зміщується на інші речі», - каже головний F1 журналіст Ендрю Бенсон.

Він неминуче підпише новий контракт з Mercedes, щоб продовжити участь у Формулі-1, принаймні, протягом наступних двох років, і його головною мотивацією залишається перемога на вищому рівні спорту. Хемілтон каже, що не женеться за рекордами, але в цьому році, якщо не брати до уваги непередбачених обставин, він стане найуспішнішим гонщиком в історії, перевершивши рекорд Міхаеля Шумахера з 91 перемогами в Гран-прі і зрівнявшись з сімома титулами німця. І в 2021 році важко побачити, що хтось завадить йому виграти восьмий чемпіонат світу, враховуючи, що розвиток автомобілів серйозно обмежений взимку. Проте, цей крок є заявою про те, що турботи Хемілтона виходять за рамки паддока Формули-1 - це розширення його інтересів.

Гамільтон - людина, що стоїть на межі того, щоб перевершити вид спорту, в якому він зробив собі ім'я, і ​​досягти більш впливового положення в суспільстві на той час, коли він завершить свою кар'єру водіння приблизно в цьому десятилітті. Його спортивний герой дитинства Айртон Сенна робив аналогічні кроки перед своєю трагічною смертю на Гран-прі Сан-Марино 1994 року. Було широко визнано, що харизма і безжалісність, які він використовував, щоб маневрувати в кращих машинах з кращими керівниками команд, щоб виграти три чемпіонські титули F1, також зробили його ідеальним кандидатом на пост президента його улюбленої Бразилії. Гамільтон, перший і єдиний темношкірий гонщик Формули-1, з самого початку привертав увагу в автоспорті і за його межами.

Бос McLaren Рон Денніс підписав Хемілтона в якості дев'ятирічного протеже, можливо, через десять років або близько того, коли він відкрив нові горизонти, він би ніколи не глянув на нього двічі, якби цього не сталося. Очевидно, що талант Гамільтона був рідкістю. З тих пір, як його перший чемпіонат був завершений і запилений історично драматичним чином в Бразилії в кінці 2008 року, молодий Хемілтон завжди явно виявляв свою пристрасть.

Будь то музика, висока мода, веганство або зміна клімату, люди завжди звертали увагу на те, що говорив Гамільтон, і часто згодом робили це. Особливо, якщо на перший план вийдуть деякі незручні реалії сучасних ікон спорту, наприклад, життя в податкових гаванях, як це робить Гамільтон. Причина, по якій він тримає свою команду так близько і захищає себе від тих, кого він не знає, полягає в тому, що, за словами його соратників, він дуже боїться викриття. У Гамільтона 18 мільйонів фоловерів у Instagram - це на два мільйони менше, ніж в Дональда Трампа і на 17 мільйонів більше, ніж у Бориса Джонсона. Його світогляд впливає на суспільство, хочуть люди того чи ні.

Він знає, що у нього є шанс зробити щось набагато більше, ніж побити рекорд Міхаеля Шумахера. Можливо, щоб назавжди змінити світ в цілому?

© 2020 rivne-inform

Мої відео