Рівне Інформ

Як обрати необхідне ЗНО: українська мова чи мова з літературою? Як не помилитись та вірно обрати, який предмет складати?

Як обрати необхідне ЗНО: українська мова чи мова з літературою? Як не помилитись та вірно обрати, який предмет складати?
15026 ПЕРЕГЛЯДІВ

Цього року перелік навчальних предметів, які випускники складають під час ЗНО трохи змінився. У 2021 році в переліку з’явились два варіанти “українська мова” та “українська мова та література”. Тож як обрати, що саме необхідно скласти та не помилитись із вибором? В Центрі якості освіти пояснили: тест випускники мають обирати в залежності від того, до якого вищого навчального закладу вони вирішили вступити. ВНЗ мали вже виставити перелік предметів, які обов’язково необхідно буде складати під час вступу.

Для того, щоб потім не шкодувати про свій вибір, у Міністерстві освіти пропонують випускникам перш за все зрозуміти, що таке ЗНО? Насправді це тест, який став інструментом, що допомагає державі забезпечити рівний доступ до освіти кожному випускникові. Результати можуть бути від 100 до 200 балів, все, що менше цього показника, буде вважатись провалом тестування. Результати, які ви отримаєте, Вищі навчальні заклади будуть використовувати для визначення конкурсного балу. Він слугує показником для отримання повної вищої освіти бакалаврського рівня. В центрі УЦОЯО зазначили: “Вибирати з-поміж української мови та української мови та літератури для проходження ЗНО потрібно залежно від того, на яку спеціальність (спеціальності) випускник/випускниця планує вступати до закладу вищої освіти”.

Тому перш ніж ви визначитесь з переліком дисциплін, визначтесь із ВНЗ, до яких ви прагнете вступити. Потім перевірте, які переліки предметів вони хочуть бачити у своїх абітурієнтів. Лише після того, як ви перевірили, що вам необхідно, обирайте перелік предметів.

Що таке ЗНО з української мови та з української мови та літератури з формальної точки зору?

Вам необхідно знати, перед тим, як обирати, ще декілька деталей. По-перше, ЗНО з української мови це тест з двома результатами. Після його складання ви отримаєте оцінку за ДПА за дванадцятибальною шкалою від одиниці до дванадцяти. Та результат ЗНО з української мови. Цей результат буде від 100 до 200.

Якщо ви оберете складати українську мову та літературу, то ви отримаєте одразу три результати: оцінку за ДПА з мови та літератури. Результат ЗНО з української мови та результат ЗНО з української мови та літератури.

Реєстрація на основну сесію розпочалась ще 1 лютого. Завершиться вона 30 квітня. Після реєстрації кожен учасник отримає власне запрошення. В ньому буде вказано усю необхідну інформацію. Також в електронному кабінеті будуть відповіді на питання де, коли і як саме ви складатимете іспит. Тож будьте уважні та не забувайте пароль від особистого кабінету.

Щороку кожен учасник може скласти не більше 5 екзаменів. Тож необхідно обирати спеціальності, які більш-менш мають схожий перелік предметів. Неочікуваною новиною цього року стало також і те, що математика тепер також буде різноманітною. Учні можуть обрати серед звичайного тесту з математики та профільного. А на сайті УЦОЯО нагадали, що ЗНО є безкоштовним для всіх випускників.

Автор: redactor.newsukraine

© 2020 rivne-inform

Мої відео