Рівне Інформ

Шість років на сторожі захисту прав людей: досвід бюро Миколаївщини та Кіровоградщини

Шість років на сторожі захисту прав людей: досвід бюро Миколаївщини та Кіровоградщини
389361 ПЕРЕГЛЯДІВ

Понад 200 тисяч звернень за правовою допомогою, з них більш ніж 15 тисяч за вторинкою – такі результати мають бюро правової допомоги Кіровоградської та Миколаївської областей за шість років свої роботи. Про це повідомили під час онлайн-зустрічі, що відбулась у прямому ефірі на сторінці Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях.

«Створення бюро правової допомоги дозволило максимально наблизити доступ до правової допомоги для людей у віддалених містах та селах. І як показує 6-річний досвід така допомога є вкрай необхідною, адже надає змогу вирішити юридичні питання, які краяни не могли вирішити роками, хоча іноді потрібна була лише консультація професійного юриста», - зазначила директорка Регіонального центра з надання БВПД у Кіровоградській областях Наталія Гнатуша.

Протягом зустрічі працівники бюро згадували з чого все розпочиналось, ділилися напрацюваннями та презентували кращі практики правової допомоги. Так, завідувачка Березанського БПД Людмила Бенедюк зазначила, що не маючи ніякого прикладу роботи вони розпочали з інформування населення про можливості системи БПД.

«Ми виїжджали до кожної сільської ради, розмістили всюди власні інформаційні стенди, проводили спільні прийоми громадян з нашими партнерами, проводили вуличне інформування», - згадує юристка.

Одним з ключових завдань бюро є правопросвітницька робота в громадах, тож значну увагу юристи приділяють організації заходів, протягом яких розповідають про права людей та можливості їх захисту у разі порушення. За шість років роботи бюро правової допомоги в двох регіонах провели більш ніж 14 тисяч правопросвітницьких заходів, якими охопили близько 280 тисяч мешканців Кіровоградської та Миколаївської областей.

 «Від дошкільнят до пенсіонерів - такий віковий діапазон учасників наших заходів. Звісно ж, для кожної групи ми маємо свої підходи, якщо для дорослих це може були лекція, то для дітей такий формат не підходить. З дошкільнятами ми можемо розглядати права на прикладі казок, розігруючи їх по ролях та визначаючи яке право було порушено і як його можна відновити», - розповіла завідувачка Маловиськівського БПД Марина Кучеренко.

Аналізуючи звернення громадян, можемо зазначити, що в більшості випадків краяни зверталися за отриманням консультацій та роз’яснень, адже часто для вирішення правової проблеми не потрібно звертатися до суду, достатньо вчасно звернутися до потрібних установ чи організацій та мати певний алгоритм дій. Досвідом досудового вирішення спорів поділилася фахівчиня Знам’янського бюро правової допомоги Альона Волохова. Як розповідає юристка, одна зі справ, що запам’яталася, стосувалася стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати. При звільненні жінці повідомили, що коштів для розрахунку немає. А надалі до керівництва підприємства та в бухгалтерію її не пропускали, оскільки вона була звільнена. «Щоб вирішити проблему ми підготували до роботодавця лист-вимогу про стягнення заробітної плати, в якому зазначили, що у разі невиплати заборгованості жінка звернеться до суду з заявою про видачу судового наказу про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати та виплати середнього заробітку за весь час затримки. Після того як клієнтка відправила рекомендованого листа з повідомленням про вручення на ім’я директора підприємства, до неї зателефонували з бухгалтерії та виплатили всю заборгованість», - зазначила Альона Волохова.

Загалом за весь час роботи бюро юристи надали близько 200 тисяч юридичних консультацій, а вторинну правову допомогу, що передбачає представництво в суді, підготовку процесуальних документів тощо - отримали понад 15 тисяч мешканців двох регіонів.

Як згадує завідувачка Новомиргородського бюро правової допомоги Олена Смілянець, до створення бюро юридичні консультації і особливо вторинна правова допомога для багатьох мешканців регіону були недосяжною послугою, адже через брак коштів не мали змоги оплачувати послуги адвоката. І саме створення бюро допомогло краянам розв’язати проблеми, які до цього не мали вирішення роками.

Звісно ж, досягти успіху не можливо без підтримки партнерських організацій, власним досвідом налагодження співпраці з партнерами поділилася завідувачка Врадіївського бюро правової допомоги Олена Адамчук.

«Офіційно для клієнтів бюро відкрило свої двері 1 вересня 2016 року, однак цьому відкриттю передувала значна підготовча робота, налагодження співпраці з представниками органів місцевого самоврядування, громадськими організаціями, засобами масової інформації. Завдяки цьому вже в перші часи роботи ми мали клієнтів, яких до нас спрямували наші партнери», - пригадує юристка.

Варто зазначити, що бюро правової допомоги Кіровоградщини та Миколаївщини мають близько 500 партнерів в різних сферах, що дозволяє забезпечити комплексний підхід для допомоги мешканцям громади.

 

 

Довідково. Дізнатися більше про роботу бюро правової допомоги Кіровоградської та Миколаївської областей можна переглянувши запис заходу можна за посиланням https://bit.ly/3KFKcOK

© 2020 rivne-inform

Мої відео