Рівне Інформ

Кішка Муся проїхала пів Європи. Тепер вона у Польщі..

Кішка Муся проїхала пів Європи. Тепер вона у Польщі..
248380 ПЕРЕГЛЯДІВ

 У КОЖНОЇ КІШКИ Є СВОЯ СТЕЖКА, АЛЕ ВСІ ПРИВОДЯТЬ ЇЇ ДОДОМУ…

Кішка Муся проїхала пів Європи. Від Миколаєва, який ворог атакував із перших днів широкомасштабного вторгнення, дісталася до Молдови, Румунії, Франції, Німеччини, Швейцарії, аж  у Польщі зупинилася.

У Яновце Пулавського повіту їй сподобалося найбільше. Тут вона одержить котячий паспорт, бо раніше мандрувала нелегально або її пропускали як біженку без документів.

Миколаїв щодня обстрілюють ракетами і снарядами. Тому миколаївці, господарі Мусі, Людмила та Олександр, його сестра Галина, старша донька Даша, сини Матвій і Микита рятуються від війни всією родиною. Хлопці пішли у 3-й та 4-й класи Яновецької гімназії. Їхні батьки і тітка працюють в сусідньому селі на кондитерській фабриці.

Уся нинішня колонія налічує 18 українських біженців і розмістилася на верхньому поверсі школи. У крайньому класі, біля сходів, обжилася Галина з донькою Валентиною та сином Євсеєм. Батько Ігор привіз їх (і лякливу кішку, яку я бачив лише раз) і повернувся до фронтового Харкова.

Маленьке польське сільце (3 тис. жителів) стало прихистком 30 громадянам України. Шістьох наших людей влаштувала працювати сільська влада на консервній фабриці. Іще шістьох запросило на роботу інше підприємство.

Жодна людина не розчинилися серед мільйонів біженців у Польщі і не загубилася для матеріального забезпечення та побутового піклування.

Тут підросли й справили свої іменини Даринині син Андрійко (1 рочок) та донька Кароліна (3 роки), вони народилися в Коростені на Житомирщині. Тут їх обох приходили поздоровляти голова гміни пан Вальдек і відомий волонтер з містечка Казімеж Дольний пан Даріуш. Іще раніше, в одинадцять місяців, найменший і найсерйозніший наш друг Андрійко став на свої малі ніжки й уперше задріботів шкільним коридором.

На думку приходять чутливі слова моєї вірної фейсбук-подруги Олени з України: «Ось Ви нас і познайомили із своїми сусідами. У кожного з вас дуже нелегкі долі та обставини. Бажаю всім та кожному сили, надії, віри та впевненості! Гарного дня, тримайтеся! Цікавтеся всім у Польщі, що вас оточує! Як добре, що біля вас є ті, хто про Вас піклується!!! Україна зустріне вас із розпростертими обіймами, треба тільки зачекати і там, де ви є зараз, своєю працею, жагою до навчання щодня підтверджувати, що ви, дорослі і зовсім маленькі українці, -- гордість і надія свого народу!».

…На фабриці і в школі сьогодні вихідний. Старші з Мусіної родини вирушають у повітовий центр Пулави. Час легалізувати за польським законодавством улюблену кішку.

Я випив кави, душевно поспілкувався з бухгалтеркою Світланою, обдумуючи, щоб хорошого в цей сонячний день зробити для своїх ранніх, заклопотаних друзів. Або сказати...

Знаю, попри щиру польську гостинність і добре матеріальне забезпечення тут, усі вони хочуть додому. Тому промовчу: ми розуміємо одне одного без слів.

 

Віктор ТЮТЮН, поет і журналіст

Світлина автора

Теги: Незалежний український медіацентр у Європі,Віктор Тютюн,ПольщаУкраїна ,Пулави ,Яновце,IMF, Independent Media Forum, www.uacenter.media,Незалежний Медіа Форум

© 2020 rivne-inform

Мої відео