Рівне Інформ

Книжка Юрія Щербака «Війна і мор» вийшла друком у Видавництві "Пам'яток України"

Книжка Юрія Щербака «Війна і мор» вийшла друком у Видавництві "Пам'яток України"
339967 ПЕРЕГЛЯДІВ

 Друзі вислали мені копію статті Юрія Щербака «Війна і мор» у Тушин Ляс. Місцевість така є в Польщі, під Лодзем, мальовнича, як Ірпінь чи Буча під мирним Києвом.

Після анонсу головного редактора «Слова просвіти» Любові Голоти я чекав цей матеріал, як перші християни апостольського послання, але стаття так і не з’явилась на сайті Просвіти. Кожне з нам відомих апостольських послань оновлювало і Церкву, і віру. Приклади світської публіцистики видобували з пам’яті роботу Хосе Гарсія-і-Ортега «Стара й нова політика», ближчі нам, позбавленим глобалістичного містицизму, статті Джеймса Мейса…

А іще – щорічні звернення незабутнього Михайла Слабошпицького до нашої влади, в яких мусив переконувати чиновників у потребі Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Так Михайло Драгоманов свого часу доводив зросійщеним землякам необхідність національної освіти.

Історико-філософський есей видатного письменника – реаліста і футуролога Юрія Щербака «Війна і мор» вміщує хронологію та супутні ідеології, котрі прокотилися Україною – від Чингізханової орди до путінських «асвабадітєлєй» – оповідно, так, як батько навчав би своїх синів та доньок.

Українське суспільство одержало потужний інструмент у своїй віковічній боротьбі проти загарбників у війнах – реальних, ідеологічних, інформаційних, культурних, ще й побутових.

Видатний Майстер слова, філософ та лікар Юрій Щербак, справді з апостольською глибиною дослідження проблеми розкриває її причини і наслідки. Толстовський «Війна і мир» виродився в мор – чуму «русскомірства», де злилося посткомуністичне з фашистським.

Маю спокусу порівняти з гетьманськими універсалами щирі й тривожні слова письменника. Хоч і цього разу національно-визвольна війна, але ми читаємо значно ширшу роботу, яку варто засвоїти як програму. Це справді послання, якого потребує український народ. Хто замовчуватиме це звернення, то лише через брак сутнісних заперечень та з переляку.

Символічний автограф до твору – вірш Дмитра Павличка іще 2016 року:

Війна народу нашого з Москвою

Триває і триватиме допоки

Не згине дух московського фашизму,

Не вмруть його керманичі й пророки.

Війна народу нашого з Москвою –

То доля наша, воїнів Європи,

Як ми впадем, впаде Париж і Відень,

І Рим простелиться Москві під стопи.

А тепер маю велику приємність повідомити всім, що не тільки в газеті й електронних копіях-списках відтепер поширюється слово Юрія Щербака. Видавничий дім журналу «Пам’ятки України» у своїй фронтовій серії «Народної бібліотеки» (передплатний індекс через Укрпошту 60202) видав захалявну книжку – Юрій Щербак «Війна і мор».  Післямова Вашого покірного слуги. Перший тираж 5000 примірників уже відправили у зону бойових дій.

Планую найближчим часом особисто презентувати це видання читацькій аудиторії Києва. Ми неодмінно переможемо «русский мор»!

 

Віктор ТЮТЮН, поет і публіцист

Світлина: Shutterstock, 2022

Теги: Юрій Щербак,Віктор Тютюн,Видавничий дім журналу "Пам'ятки України", Незалежний український медіацентр у Європі, війна в Україні,війна і мор,рашизм, www.uacenter.media, IMF, Independent Media Forum,Дмитро Павличко

© 2020 rivne-inform

Мої відео