Рівне Інформ

У Дніпрі запустили мистецько-літературний проєкт #навкололітература

У Дніпрі запустили мистецько-літературний проєкт #навкололітература
230609 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ініціатори - команда вже  добре знаного у Дніпрі проєкту “Слово на стіні”. Таким чином, кажуть автори митецької ініціативи, хочуть поширювати перлини української літератури, які довгий час були маловідомими чи взагалі забороненими.  

Першу “ластівку” – відеокліп “Шабаш” – презентували до Дня народження відомого поета, уродженця Дніпропетровщини Михайла Чхана. Це частина трилогії, присвяченої його творчості. До неї також входять кліп “Ніщо” та інтерв’ю з дослідницею творчості поета Світланою Мартиновою.

Вірш “Шабаш” був обраний не випадково, кажуть автори проєкту. Лейтмотив  - пояснити людству, як легко влада в різні періоди історії навмисно знищує культурні надбання. За словами ідейної натхненниці #навкололітература Анастасії Теплякової, зйомки кліпу були екстремальними.

“Нам довелося принести в жертву залишки бібліотеки комуністичної літератури, а також книжкову шафу. Враховуючи те, що все це знімалося одним дублем, актори-аматори спрацювали на відмінно”, – зазначила вона.

Наразі творчість та особистість Михайла Чхана знають лише дослідники та науковці-філологи. Між тим, він – один з найвідоміших поетів-шістдесятників Придніпров’я. Уродженець Апостолівського району практично все життя працював та жив у Дніпрі. За освітою - інженер-металург, все життя працював у Металургійному інституті і був членом Спілки письменників СРСР.

Як розповів режисер кліпу Андрій Батозський, у планах – запис інтерв'ю із сучасними українськими митцями, спілкування зі знавцями тих, кого вже немає, а також зйомки нових кліпів.

© 2020 rivne-inform

Мої відео