Рівне Інформ

У Дніпрі людям з аутизмом "вказали на двері"

У Дніпрі людям з аутизмом "вказали на двері"
118069 ПЕРЕГЛЯДІВ

Конфлікт виник між батьками дітей з аутизмом та адміністрацією Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю. Адже тепер політика закладу спрямована на забезпечення потоку, замість якості реабілітації.

Нині у центрі 23 дитини, більшість із тяжкими випадками аутизму. На відміну від інших закладів, тут вони можуть перебувати не одну-дві години на тиждень, а цілий день.

"Мы обучаем их вплоть до того, как сидеть за столом. Это - непрерывный процесс. Этому нельзя обучить за час или два часа", - розповідає мати дитини з аутизмом Олена Шеременко.

Саме такий розклад їм тепер і пропонують. Батьки хвилюються, це ставить під загрозу безперервність процесу реабілітації, яка для людей із аутизмом, надзвичайно важлива.

«Если делать перерыв — идут откаты. Например, один навык приобретается пол года, а потерять его можно за неделю за две», - скаржиться мати дитини з аутизмом Олена Карповська.

Та чиновники зауважують, дітей із аутизмом дедалі більшає.

"Есть ряд детей, которые длительное время проводят здесь. Тем самым мы осуществляем дискриминацию по отношению к другим детям, которые тоже нуждаются в аналогичных курсах реабилитации", - розповідає заступник директора Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю Володимир Кузьмін.

У червні почне працювати спеціальна комісія, яка вирішуватиме, кому тут залишитись, а кому піти. Керівництво закладу переконує, діти з тяжкими випадками зможуть продовжити реабілітацію, а ті, у яких спостерігається покращення здоров’я — мають поступитися місцем іншим. Та це не зовсім так, каже реабілітолог Тетяна Лимар:

"Другие такие дети сюда не попадут. Потому что уходит компетентный коллектив".

Адже цей колектив складається із батьків тих дітей, хто проходить тут реабілітацію. Тож, центр залишиться без персоналу, а нові плани - без втілення.

 

 

Читайте також: На Донеччині працює унікальна школа

 

© 2020 rivne-inform

Мої відео