Рівне Інформ

Законопроєкт про акустику в транспорті взяли до офіційного перегляду

Законопроєкт про акустику в транспорті взяли до офіційного перегляду
134327 ПЕРЕГЛЯДІВ

На початку 2020 року народний депутат від фракції «Євросолідарність» Володимир В’ятрович та ще тринадцять депутатів зареєстрували законопроєкт №3006, у якому йдеться про повне обмеження відтворення музичних композицій та інших звуків, які можуть викликати стрес та не комфортність в людей.
Причиною такого раптового обговорення став випадок в автобус і Київ - Луцьк, який вночі повертався з Луцька та серед пасажирів віз двох волонтерок з Києва, в одної з яких помер хлопець та відбулись похорони. В цей час на екрані в автобусі гучно грав російський серіал та заважав дівчатам. На прохання вимкнути телевізор водій агресивно почав відхиляти прохання. Одна з волонтерок Анастасія Конфедерат намагалась задокументувати інцидент, але водій постійно вибивав телефон з рук. Через скандал, який відбувся між водієм та дівчатами, автобус зупинили та висадили дівчат просто серед траси.


Активісти чекали автобус на пункті призначення, натомість дівчата дібрались іншим автобусом. Водій оминув пункт зупинки та припинив виходити на телефонний зв’язок.


Законопроєкт є реакцією на інцидент та офіційно переглядається Верховною Радою.


Наразі такі випадки не поодинокі та потребують втручання верхівки суспільства, адже часто водії не дотримуються елементарних правил та навіть правил дорожнього руху. Акустичне насильство тим паче не повинно приводити до конфліктів з пасажирами та негативно впливати на стан здоров’я людей.
Думка самих людей щодо музики в транспорті розділена: дехто вважає це допустимим, адже головне для них – не померти в цьому автобусі. Іншим людям просто подобаються активні водії, які співають та підіймають загальний дух людей. Будь-який вид заборони прослуховування музики вважають своєрідним обмеженням свободи кожної людини. Все ж більшість людей вважає такі пісні нав’язливими та недоречними під час поїздки на будь-які відстані.


У водіїв на такі заборони є свої пояснення. По-перше, якщо люди дійсно скаржаться на гучну музику або контент, прохання виконуються та вимикаються передавачі. Музику тихо слухати в таких місцях не має сенсу, адже навколо і без цього багато шуму. По-друге, фізично важко майже вісімнадцять годин перебувати в дорозі та напруженому стані та слухати негатив від пасажирів та їх проблеми. На вибір жанру майже всі водії обрали шансон, адже це народна музика про любов, мир та спілкування між людьми. Багато водіїв впевнені, що якщо провести соціологічне опитування серед пасажирів, більше ніж сімдесят п’ять відсотків будуть проти такого нововведення.


Стосовно російської музики та техніки, Національна Рада з питань телебачення просить відмовитися від товару країни-агресора.
Наразі в законопроєкті розглядають наступні заборони:
· Заборона трансляції музичних композицій, фільмів та серіалів у будь-якому громадському транспорті та рейсових автобусах;
· Таксі та нерегулярні перевезення також не мають вмикати композиції окрім узгодження всіх пасажирів;
· Законопроєкт стосується і самих пасажирів, яким заборонено створювати шум у супроводі музичних композицій через колонки та динамік телефона, окрім навушників;


Водій не повинен ігнорувати прохання про вимкнення музики та одразу реагувати на подібні заяви.
Сам проєкт підтримали вже шістнадцять депутатів таких фракцій як «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Батьківщина», «Голос» та «За майбутнє».


Проєкт опрацьовується в Комітеті з питань інтеграції України та Європейського Союзу.

© 2020 rivne-inform

Мої відео