Рівне Інформ

Завдання Мінекономіки— створювати технології, які прискорять розмінування

Завдання Мінекономіки— створювати технології, які прискорять розмінування
374925 ПЕРЕГЛЯДІВ

Завдання Міністерства економіки – створити середовище, де будуть народжуватися технології світового рівня, які б допомогли пришвидшити очищення території України.

Про це говорилось під час другого Demining Bootcamp в рамках акселераційної програми підтримки інновацій у гуманітарному розмінуванні, яка реалізується за ініціативи Міністерства економіки України спільно із Київською школою економіки. Як повідомляє пресслужба Міністерства економіки України, у другому Demining Bootcamp взяли участь 15 нових команд.

«Перший Demining Bootcamp засвідчив, що запит на інновації є. Він відбувся лише кілька місяців тому, а окремі його учасники вже мають хороші результати: одні тестують зібрану власноруч машину для розмінування, інші – отримали грант НАТО. Завдання Міністерства економіки – створити середовище, де будуть народжуватися технології світового рівня, які б допомогли пришвидшити очищення території України. Міністерство запустило програму компенсації за розмінування с/г ділянок і це буде додатковим поштовхом для ринку шукати нові технології», — сказав під час свого виступу перед учасниками буткемпу заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

Учасники представили журі кілька десятків розробок, які потенційно можуть допомогти швидше та якісніше проводити обстеження, розміновувати земельні ділянки, у тому числі зі складним рельєфом. Один із представлених проєктів – машина, яка спроможна розміновувати лісопосадки. Це зазвичай одні із найскладніших для очищення ділянки і сільгоспвиробники потенційно можуть бути зацікавлені у використанні такої технології. Важливо, що більшість прототипів значно дешевші у виготовленні за іноземні аналоги.  

«Ми не можемо чекати десятки років, які потрібні для розмінування на думку іноземців, що працювали в інших війнах. Ми не погоджуємось, що розміновувати можна тільки повільно. Українці створять технологічні компанії, які будуть розміновувати поля, ліси, і міста в рази швидше. Для цього ми застосуємо технології, зберемо команди та знайдемо фінансування. Наша мета - створити умови в Україні для фінансування нових компаній з боку держави, приватного ринку і донорів. А також забезпечити комплаєнс, правильну юридичну структуру та аудит, щоб після перемоги наші проєкти могли успішно працювати по всьому світу», — сказав президент Київської школи економіки Тимофій Милованов. 

Учасники першого буткемпу ділились своїм досвідом із новими командами. Вони, як повідомляє Мінекономіки, вже пройшли шлях доопрацювання своїх прототипів, пошуку партнерів і потенційних замовників, виготовлення пілотних машин для випробування. 

Додається, що прийом заявок на акселераційну досі програму триває. Учасники програми матимуть змогу скласти індивідуальну дорожню карту у супроводі менторів та експертів, отримати підтримку при розробці бізнес-моделі та плану розвитку бізнесу від ідеї чи прототипу до сертифікованого виробу чи технології.

  • Нагадаємо, що раніше Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час зустрічі з віцепрезидентом Інституту миру США Вільямом Тейлором розповіла, що збільшення локалізації виробництва оборонної продукції стане рушієм зростання української економіки. Вона додала, що цього можливо досягти у короткий термін.
  • Зазначається, що уряд докладає зусиль для стимулювання інвестицій у приватний сектор, зокрема, через програми страхування, які Україна запроваджує разом з міжнародними партнерами – ЄБРР, ЄІБ, IFC, експортно-кредитними агентствами різних країн.

© 2020 rivne-inform

Мої відео