Рівне Інформ

Корисні сервіси від юстиції

Корисні сервіси від юстиції
25842 ПЕРЕГЛЯДІВ

Зі святом Першого вересня, та з першим днем осені!

До Дня знань ми підготували добірку корисних для батьків та дітей сервісів від юстиції.

 

Зміна прізвища, імені чи по батькові

Донедавна українці могли змінювати за власним бажанням лише імена та прізвища, а по батькові – ні.

Однак, 1 січня 2021 року набув чинності Закон України, який дозволив змінювати і по батькові.

Тож, нагадуємо, хто та за яких умов може змінити своє ПІБ.

Фізична особа, яка досягла 16 років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові.

А з 14 років - за згодою батьків, опікуна чи піклувальника.

Вимагається згода тільки одного з батьків для зміни ПІБ особи, яка досягла 14 років у випадку, якщо:

- другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав стосовно цієї дитини;

- відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження, якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері.

У разі заперечення одного з батьків щодо зміни по батькові дитини спір щодо такої зміни може вирішувати орган опіки і піклування або суд.

 

Реєстрація дитячої чи молодіжної організації

Вам ще немає 18 років, однак Ви вже бажаєте вести громадську діяльність та хочете самостійно заснувати громадську організацію?

Це зробити досить просто, звернувшись до органів юстиції.

Тож, якщо Ви:

- є громадянином України, іноземцем або особою без громадянства

- досягли 14-річного віку

- перебуваєте в Україні на законних підставах 

Ви маєте законне право створити молодіжну або ж дитячу громадську організацію.

Вступити до молодіжної громадської організації Ви можете з 14 до 35 років, а до дитячої - з 6 до 18 років.

Однак, вступ неповнолітніх віком до 14 років здійснюється за письмовою згодою їхніх батьків чи інших законних представників, у тому числі, оформленою в електронній формі із застосуванням кваліфікованого електронного підпису).

Детальніше про те куди звернутись та які документи необхідно мати читайте за посиланням: https://kyivobljust.gov.ua/.../yak-zasnuvati-dityachu-chi...

 

Повторне отримання документу або витягу про державну реєстрацію актів цивільного стану

Якщо у Вас викрали, Ви загубили чи пошкодили свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану, отримати його повторно можна, звернувшись з відповідною заявою та оригіналом паспорта чи паспортного документа до будь-якого відділу ДРАЦС.

Якщо Вам необхідно поновити свідоцтво про народження, то, окрім Вас, за документом можуть звернутися Ваші батьки, усиновлювачі, опікуни, піклувальники, представник закладу охорони здоров’я, навчального або іншого дитячого закладу, органу опіки та піклування або представник за довіреністю.

В свою чергу фізична особа по досягненні 16 років має право на отримання витягу з Реєстру стосовно відомостей про себе та про своїх родичів.

Для цього потрібно пред'явити паспорт або паспортний документ і документи, що підтверджують родинні стосунки.

 

Стягнення аліментів на дитину

Батьки зобов’язані утримувати своїх дітей з моменту народження до досягнення ними повноліття, або до досягнення 23 років, якщо дитина продовжує навчання і потребує матеріальної допомоги.

Якщо батьки мирним шляхом не домовились про правила утримання своїх дітей або один з батьків відмовляється добровільно сплачувати аліменти, то застосовується примусовий порядок.

Після того, як суд виніс рішення про стягнення аліментів і воно набрало законної сили, стягувач подає до органу ДВС заяву та виконавчий лист.

На підставі цих документів виконавець відкриває виконавче провадження.

Державні виконавці ведуть активну боротьбу з батьками-неплатниками аліментів, застосовуючи різні санкції та обмеження у їх правах.

Про те, які санкції можуть застосувати державні виконавці до злісних неплатників аліментів читайте за посиланням: https://kyivobljust.gov.ua/.../ne-splativ-alimenti...

Детальніше про порядок стягнення аліментів за попередній період: https://kyivobljust.gov.ua/.../styagnennya-alimentiv-za...

Як змінити розмір призначених аліментів: https://kyivobljust.gov.ua/.../yak-zminiti-rozmir-alimentiv

Як отримувати аліменти, перебуваючи при цьому у шлюбі між собою: https://kyivobljust.gov.ua/.../alimenti-bez-rozluchennya

Як стягнути аліменти, якщо батько чи матір перебуває за кордоном: https://kyivobljust.gov.ua/news/info/styagnennya-alimentiv-z-za-kordonu?fbclid=IwAR3mUks7nOFYjQFhr9l0jsIj6lfXAFxOz7i7ggWD6lTlmolXDff6D4A_2CE

 

Також, хочемо нагадати батькам, що встановивши додаток «ДІЯ», Ви можете сформувати цифрове свідоцтво про народження своєї дитини.

Цифрове свідоцтво про народження використовується для поїздок Україною, отримання банківських, медичних, освітніх послуг та інших.

Для того, щоб отримати цифрове свідоцтво потрібно:

- встановити або оновити мобільний застосунок Дія.

- далі обрати «Додати Свідоцтво про народження дитини» та ввести серію й номер документа.

Цифрове свідоцтво про народження в Дії має таку ж юридичну силу, як і його паперовий аналог.

© 2020 rivne-inform

Мої відео