Рівне Інформ

Інформаційне агентство : ООН: День перелітних птахів: в Нур-Султан вперше за багато років прилетіли рожеві фламінго

Інформаційне агентство : ООН: День перелітних птахів: в Нур-Султан вперше за багато років прилетіли рожеві фламінго
250517 ПЕРЕГЛЯДІВ

9 жовтня відзначається Всесвітній день перелітних птахів. В рамках кампанії, кожен житель планети може спостерігати за птахами. Саме за цією подією спостерігають жителі столиці Казахстану, які побачили вперше за багато років на території свого міста рожевих фламінго.

Фламінго поселились на невеликому озері Малий Талдиколь. Навколо цього озера 5 років тому простягався безмежний степ, а зараз, за такий короткий час біля водойми з’явились сучасні багатоповерхівки. В 1997 році керівництво країни прийняло рішення про перенесення столиці з Акмоли до Астани (нині Нур-Султан). Жителі навколишніх будівель з великим інтересом спостерігають за фламінго, фотографують та викладають знімки до соціальних мереж. Побачити рожевих птахів приїжджають також з інших кінців міста та ближніх населених пунктів.

Взагалі склалося, що фламінго, пелікани та інші птахи прилітали зазвичай на гніздування до озер в Коргалжинському заповіднику. Даний заповідник входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та розташований на південному заході від столиці на відстані 130 кілометрів. Але цього року рожеві фламінго обрали Нур-Султан.

Кореспондент служби новин ООН Кульпаш Конірова звернулась для отримання коментарів про ситуацію до орнітолога, наукового співробітника казахстанської асоціації збереження біорізноманіття Руслана Уразалієва.

Він пояснив, що через локацію країни в географічному центрі континенту, а також через центральну частину самої країни (саме тут і знаходиться столиця) проходить два міграційні шляхи: афро-євразійський та центральноазіатський. Це і є поясненням величезного потоку птахів через територію Казахстану.

Він пояснив, що за довгі роки це вперше, коли фламінго опинилися так близько до центру міста. Раніше їх можна було побачити принаймні в околицях столиці.

Через притаманну фламінго звичку селитись на неглибоких озерах, вони й обрали озеро Малий Талдиколь. Тут гарне місце для того, щоб плахи спокійно могли фільтрувати воду та ловити безхребетних тварин.

Він нагадав, що найближча гніздова колонія фламінго знаходиться на території Коргальджінского заповідника, що в 130 км від столиці, а ці дивовижні для міста птахи прилетіли звідти в пошуках їжі та для відпочинку перед далеким перельотом в південні країни.

Руслан Уразалієв стверджував, що на минулому тижні на території талдикольської системи озер він нарахував 83 особи фламінго, з яких 63 виявились дорослими, а інші – молодими.

Орнітолог додав, що сірий окрас пір’я свідчить, що птах молодий. Через рік їх окрас пір’я буде змінюватись та набуде, кінець кінцем, свій знаменитий рожевий колір.

Неможливо точно сказати про період перебування рожевих фламінго на території столиці. Зазвичай у заповіднику вони живуть до того моменту, як озера покриються кригою та у них не буде можливості добувати для себе їжу. Синоптики ж обіцяють вже на цьому тижні заморозки у столиці Казахстану.

Також він додав, що територія на озері в столиці не є ідеальною територією для зимівлі фламінго. Це являє собою місце тимчасового транзиту і тому птахи будуть тут до тих пір, поки їм це буде дозволяти погодні умови та наявність їжі. Їхнє природне відчуття погоди працює краще людського, тому вони досконаліше знають про майбутні погодні умови і коли їм краще вирушити далі «по маршруту». На зимівлю птахи однозначно не залишаться, але ослаблі особини можуть просто не мати змоги полетіти.

Тим часом жителі столиці Казахстану дуже полюбили даний природний куточок. Вони вважають, що таке природне надбання в центрі міста втрачати ніяк не можна.

© 2020 rivne-inform

Мої відео