Рівне Інформ

Договір дарування: чи можливо повернути подарунок назад?

Договір дарування: чи можливо повернути подарунок назад?
230015 ПЕРЕГЛЯДІВ

Досить часто власник житлового будинку, квартири, земельної ділянки чи іншого нерухомого майна бажає ще при житті подарувати своїм дітям, онукам, сестрам, племінникам чи іншій особі свою нерухомість. Для того, щоб бажання передати своє майно у дар інші особі мало юридичну силу, слід укласти договір дарування (дарчу).
Договір дарування - це домовленість, за якою одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність (ст. 717 ЦК України).
"Особливість такої угоди полягає в тому, що правочин здійснюється на безоплатній основі (звісно, не рахуючи визначеного у законі податку та коштів за послуги нотаріуса, який посвідчує документ). Таким чином, обдаровуваний стає власником цінного майна, не витрачаючи власних коштів", - зазначає начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Тарас Грень.
Часто у громадян виникає питання: чи можливо попередньому власнику повернути майно назад?
Цивільний кодекс України визначає обставини, за яких договір дарування можна розірвати, зокрема:
Якщо обдаровуваний умисно вчинив кримінальне правопорушення проти життя, здоров'я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей;
Якщо обдаровуваний вчинив умисне вбивство дарувальника, спадкоємці дарувальника мають право вимагати розірвання договору дарування;
Якщо обдаровуваний створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність;
Якщо внаслідок недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить культурну цінність, ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена.
Варто зазначити, що дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо на момент пред'явлення вимоги дарунок є збереженим. У разі розірвання – обдаровуваний зобов'язаний повернути дарунок у натурі.
Розірвання або зміна нотаріально посвідченого договору здійснюється шляхом складання окремого договору, який також підписується сторонами та посвідчується нотаріусом або в судовому порядку.

© 2020 rivne-inform

Мої відео