Рівне Інформ

Міжнародна кліматична конференція: потепління вже змінює Арктику

Міжнародна кліматична конференція: потепління вже змінює Арктику
3311 ПЕРЕГЛЯДІВ

Проводячи дослідження в Гренландії, вчений-льодознавець Твайла Мун цього літа була вражена тим, що зміна клімату прирікає Землю на втрату і ще можна врятувати.

Арктика нагрівається втричі швидше, ніж решта планети, і знаходиться на такому вістря ножа у боротьбі за виживання, що переговори ООН щодо клімату, що відбуваються цього тижня у Шотландії, може зробити різницю між льодом та водою на вершині світу так само, як пара десятих градусів має значення в районі позначки замерзання, кажуть вчені.

Арктичні крижані щити та льодовики скорочуються, а деякі льодовики вже зникли. Вічна мерзлота, крижаний ґрунт, який утримує потужний парниковий газ метан, тане. В Арктиці спалахнули лісові пожежі. У Сибіру температура повітря навіть досягла 38 градусів за Цельсієм. Навіть у регіоні, який називається Зоною останнього льоду, цього року спостерігалося несподіване танення.

Найближчими кілька десятиліть в Арктиці, швидше за все, настане літо без морського льоду.

 

Регулярно повертаючись до Гренландії, Мун, науковий співробітник Національного центру даних про сніг та лід США, каже, що "сумує за тим, що ми вже втратили" через минулі викиди вуглекислого газу, який затримує тепло.

© 2020 rivne-inform

Мої відео