Рівне Інформ

Репродуктолог Київ: Синдром полікістозних яєчників

Репродуктолог Київ: Синдром полікістозних яєчників
176864 ПЕРЕГЛЯДІВ

За статистикою кожна десята жінка страждає від цього захворювання. У чотирьох із п'яти проблеми із зайвою вагою та ризик розвитку цукрового діабету. СПКЯ одна з основних причин безпліддя. Але найголовніше, у 75% випадків жінка навіть не підозрює про наявність свого діагнозу. 

Що ж таке СПКЯ? 

Зазвичай у яєчнику у спеціальній капсулі, яка називається фолікул, дозріває яйцеклітина. Досягши певного розміру, стінки його лопаються, а яйцеклітина виходить назовні. Такий процес називається овуляцією. У нормі так відбувається щомісяця протягом усього репродуктивного життя жінки. Але буває, що фолікул не лопається, продовжуючи своє зростання. Таким чином він перетворюється на фолікулярну кісту. Згодом вона зменшується та зникає. 

При СПКЯ запускається зростання не один фолікул, а дещо незалежно від циклу менструації. І безліч таких фолікулів загалом утворюють мультифолікулярну структуру яєчників. Через це порушується менструальний цикл, а разом із ним і весь баланс у жіночому організмі. Місячні йдуть не регулярно, овуляція відбувається рідко або зовсім не настає, що призводить до проблеми безпліддя. 

Через гормональне порушення виробляється багато андрогенів - чоловічі гормони, які сприяють зростанню небажаного волосся на тілі, підвищеній жирності шкіри та акне, зайвої ваги, волосся на голові стає рідшим і тонким, а через порушення толерантності до інсуліну, підвищується ризик розвитку цукрового діабету другого типу, крім цього, жінку турбує дратівливість і поганий настрій. 

Основною причиною СПКЯ є спадковий генетичний фактор. У період внутрішньоутробного розвитку в яєчниках дівчинки закладається спочатку більше яйцеклітин, що призводить до того, що в майбутньому він не завжди працює правильно. Хоча не відкидається роль перенесеного стресу. Але точні причини розвитку цього захворювання досі невідомі. 

Поставити діагноз СПКЯ може лікар гінеколог-ендокринолог за даними анамнезу (скаргам пацієнтки), огляду, УЗД діагностики малого таза, а також рівня гормонів крові. Для нормалізації балансу гормонів призначають контрацептиви (їх застосування не тільки налагоджує менструальний цикл, але також покращує стан шкіри, волосся та нервової системи). При відхиленнях показників глюкози та інсуліну призначають препарати, які допоможуть налагодити цей процес. 

Немало важливо правильне харчування та заняття спортом, які допоможуть позбутися зайвої ваги. Річ у тому, що жирові відкладення також є джерелом чоловічих статевих гормонів. Така сама тактика у разі безпліддя при СПКЯ. Часто трапляється, що після втрати ваги (навіть якщо це 5% від усієї маси тіла), у жінки може статися довгоочікувана овуляція. Тактика лікування безпліддя при СПКЯ підбирається індивідуально кожної пари і є проблемою для сучасної медицини. 

Що ж до СПКЯ як діагнозу, то повністю вилікуватися від нього неможливо. Для лікаря важливо налагодити роботу гормонів, а для самої пацієнтки полюбити себе та здоровий спосіб життя. 

Теги: Репродуктологія Київ

© 2020 rivne-inform

Мої відео