Рівне Інформ

"Zagoriy foundation" – сімейні цінності на благо України

"Zagoriy foundation" – сімейні цінності на благо України
354613 ПЕРЕГЛЯДІВ

Інколи стати благодійниками – це доля людей. Вони горять цією діяльністю та прагнуть допомагати, створюючи власні проєкти та займаючись культурно-просвітницькою діяльністю. Саме це є історією родини Загорій, що свого часу створила фонд, який не просто допомагає, а й прагне популяризувати благодійність.

Родина Загорій займалася благодійністю вже дуже давно. Настільки, що саме Володимир Загорій ще у 1994 році фактично стояв біля витоків Ліги українських меценатів. І Ліга, й приватна діяльність родини мали на меті підтримати розвиток освіти та культури, чим вони активно та успішно займалися. Але у 2015 році було прийнято рішення вийти з приватного сектора благодійників і переформатувати свою діяльність. Так було створено благодійний фонд. І тепер окрім допомоги у реалізації проєктів було вирішено поширювати ще й сімейні цінності, досвід та філософію. А вже у 2019 фонд пройшов трансформацію та перетворився у "Zagoriy foundation".

Діяльність цього фонду справді сприяє розвитку культури благодійності та утвердженню культури мистецтва та філантропії. Справи, історія та цілі – відкриті та чесні. А допомога відбувається нерідко саме з прибутків власне засновників, звісно не без підтримки інших людей. У фонду є високі цілі, його засновники прагнуть максимально збільшити кількість благодійників, збільшити довіру та створити своєрідне ком'юніті, адже насправді ось таких, родинних фондів існує чимало. Таким чином, в об'єднанні, вони зможуть ще краще популяризувати свою діяльність.

Що важливо, фонд не обмежується одним напрямком діяльності. Так, всі вони допомагають розвивати культуру благодійності, але вони дуже багатогранні. Від грантових програм до досліджень сфери в Україні – все це є серед справ фонду. Окрім цього, у фонді займаються не лише саме популяризацією благодійності, а й за допомогою проєктів опікуються медичним, культурним та освітнім секторами, сприяючи позитивним змінам.

Вже близько 40 проєктів фонд втілив у життя. Наприклад, ще у 2016-2019 роках він опікувався проєктом на медичну тематику. Була створена програма "Реабілітація майбутнього", що сприяла розвиткові реабілітаційної медицини в Україні. Тоді змогли відремонтувати 2 центри та придбати в Житомирський центр реабілітації обладнання, якого не вистачало. Трохи згодом після цього спільно з однією фармацевтичною компанією фонд зміг закупити 3 апарати штучної вентиляції, які були встановлені у трьох різних лікарнях Києва. Під час цього якраз розгоралася перша хвиля коронавірусу, стало помітно, що апаратів ШВЛ катастрофічно не вистачає. Тому фонд якомога швидше долучився до допомоги. Причому це було вже не вперше, коли саме "Zagoriy foundation" закуповував такі необхідні апарати, і до того він допомагав з ними. Окрім цього в медичній сфері також діяв проєкт щодо донорства, в ході якого було закуплено морозильні камери для зберігання плазми та інших компонентів крові. Оновлення устаткування для медиків, створення своєрідної школи реабілітаційної медицини, закупівлі медичних апаратів та препаратів – усім цим займалися та продовжують займатися у фонді, адже розуміють, що нашій медицині потрібна підтримка. І фактично цією діяльністю було врятовано чимало життів.

Окрім медичних проєктів, звісно, серед справ виділяється й культурна діяльність. Так, наприклад, створювалася програма, яка допомагала у популяризації книг на тему економічної свободи. У 2017 році у Національному художньому музеї України було створено виставку "Проєкт Енеїда", який зобразив відому поему Котляревського із зовсім нової сторони. Можна було побачити ілюстрації, афіші, різні видання, а також навіть візуальні матеріали, такі як фото та відео. Також долучився фонд і до програми підтримки та промоції української книги. Тоді було видано близько десяти різних книг на мистецьку тематику. Окрім цього саме завдяки підтримці "Zagoriy foundation" створили Український інститут історії моди.  Це інтерактивна програма, що показує історичні народні костюми різних регіонів.

І навіть зараз фонд долучився до створення відкритою платформи про українську традиційну культуру. Музей Івана Гончара з метою висвітлення культурної спадщини України загорівся ідеєю створити онлайн портал. І фонд допомагає у цьому.

Досить цікавою є й ініціатива, що покращить життя слабозорих та незрячих людей. Вони так само хочуть відвідувати музеї та сприймати пам’ятки культури. Просто їм це доводиться робити по-своєму. І наразі фонд прагне впровадити як мінімум кілька стаціонарних тактильних копій, супровідні таблички для них, мнемосхеми та цілі комплекти переносних тактильних копій різноманітних витворів мистецтва. Таким чином люди з проблемами зору зможуть насолоджуватися світовим мистецтвом в Україні.

Не обходить фонд й ініціативи, пов'язані із ветеранами АТО. Саме із підтримкою "Zagoriy foundation" свого часу було влаштовано забіг пам'яті "Шаную воїнів, біжу за героїв України", у якому взяло участь більш як 350 людей. В Мистецькому Арсеналі було проведено Міжнародний ветеранський форум з метою висвітлення необхідності формування коректних державних політик щодо ветеранів. Окрім цього тих, хто повернувся із зон АТО та ООС залучили до навчальної програми з підприємницької діяльності, після якої близько двох десятків студентів ще й отримали гранти від фонду.

До речі щодо грантів. Фонд активно впроваджує підтримку для проєктів. Причому вони не просто так відбираються засновниками фонду. Це відбувається на конкурсній основі, а суми допомоги насправді вражають. Серед проєктів, що отримували фінансування, досить багато пов'язаних з дітьми. Так само як і серед ініціатив власне фонду. Це і не дивно, адже засновники розуміють, що діти – це наше майбутнє.

Цікавим є те, що окрім різних ініціатив, фонд публікує дослідження, які проводяться або на замовлення власне фонду, або ж з його сприянням. Здебільшого вони стосуються саме благодійності. І їх справді цікаво почитати, адже зачіпають вони досить багато тем – від благодійності очима людей і до залученості дітей до такої діяльності.

"Zagoriy foundation" є партнером великої кількості благодійних заходів. Проєкти, які втілює фонд, мають вийняткові масштаби. І можна сміливо говорити, що цей фонд є тою опорою для благодійного руху в Україні, яка справді потрібна. Адже своїм прикладом він показує, що допомагати – це прекрасно.

© 2020 rivne-inform

Мої відео