Рівне Інформ

Процедури банкрутства під час карантину

Процедури банкрутства під час карантину
245033 ПЕРЕГЛЯДІВ

6 січня набули чинності зміни до Кодексу України з процедур банкрутства, внесені Законом від 14.12.2021 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання окремих питань процедур банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19".
Відповідно до Закону скасовується заборона на ініціювання процедури банкрутства, яка діяла від час карантину. Змінами виключено положення, за якими:
- не допускається відкриття проваджень у справах про банкрутство боржників - юросіб за заявою кредиторів за вимогами до боржника, що виникли з 12 березня 2020 року;
- подовжується місячний строк на звернення із заявою про відкриття справи про банкрутство керівником боржника у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 та/або заходами боротьби з поширенням цієї хвороби;
- комітет кредиторів та забезпечений кредитор (щодо майна, яке є предметом забезпечення) мають право прийняти рішення про зупинення проведення аукціонів з продажу майна боржника. У разі прийняття такого рішення витрати щодо збереження та утримання майна банкрута і всі ризики щодо втрати майна або зменшення його вартості несуть кредитори, які прийняли таке рішення.
Однак, залишається чинною норма, за якою передбачено тимчасове зупинення нарахування відсотків на зобов'язання боржника перед кредиторами, які реструктуризованопланом санації чи реструктуризації боргів боржника, - зазначає Тарас Грень, начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).
Законом також унормовано порядок проведення зборів (комітету) кредиторів у режимі відеоконференції, а також шляхом опитування; процедуру підтвердження особи та повноважень учасника зборів (комітету) кредиторів, оформлення результатів зборів (комітету).

© 2020 rivne-inform

Мої відео