Рівне Інформ

Призначення житлової субсидії в умовах воєнного стану

Призначення житлової субсидії в умовах воєнного стану
294117 ПЕРЕГЛЯДІВ

З початком холодів розпочався новий опалювальний сезон, а це означає, що громадяни починають отримувати більші суми у платіжках за оплату комунальних послуг. Проте частину цих сум родинам може компенсувати держава у вигляді субсидій. Детальніше про порядок призначення житлових субсидій в умовах воєнного стану розповідає фахівчиня Уманський місцевий центр з надання БВПД Наталія Дзисюк.

? Що таке субсидія та хто має право на її отримання?

Житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою вразливим споживачам житлово-комунальних послуг – мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком, витрати на комунальні послуги, витрати на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива в такому будинку. Розмір субсидії розраховують індивідуально. Сума грошової допомоги залежить від рівня доходів та кількості осіб, які фактично проживають або зареєстровані в будинку.

Питання призначення житлових субсидій регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 р. № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Право на отримання житлової субсидії мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, що проживають у житлових приміщеннях (будинках).

Важлива умова отримання субсидії – члени родини працездатного віку мають офіційно працювати. Якщо ж вони втратили роботу, або ж були звільнені у період воєнного стану, то мають перебувати на обліку у Центрі зайнятості.

? Хто здійснює призначення субсидій?

До 30 листопада 2022 року призначення житлових субсидій здійснюєвалося структурними підрозділами з питань соціального захисту населення, однак починаючи з 1 грудня 2022 року таке призначення здійснюють органи Пенсійного фонду України.

Отож, заяви про призначення та надання житлової субсидії з необхідними документами та/або відомостями приймаються від громадян органами Пенсійного фонду України, у тому числі у разі надіслання їх поштою або в електронній формі (через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України, засобами Порталу Дія).

Заяви з необхідними документами та/або відомостями також приймаються уповноваженими посадовими особами виконавчого органу сільської, селищної ради відповідної територіальної громади або військової адміністрації та посадовими особами центру надання адміністративних послуг, які передають їх протягом трьох робочих днів з дати їх надходження уповноваженому органу.

? Які документи потрібно подати уповноваженим органам для призначення житлової субсидії?

Для призначення житлової субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає за зареєстрованим місцем проживання:
? заяву;
? декларацію;
? довідку про доходи – у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня у Державній податковій службі, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом уповноваженого органу. (У разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру.);
копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (у разі наявності); рішення суду (в разі наявності);
? інші документи у разі потреби.

Заява та декларація можуть бути надіслані поштою або в електронній формі через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України або Портал Дія, офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ними інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також інформаційні системи Мінсоцполітики (з накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису).

Під час прийому документів для призначення житлової субсидії уповноваженим органам забороняється вимагати документи, подання яких не передбачено законодавством.

У разі коли документи, подано не в повному обсязі, уповноважений орган інформує заявника про необхідність подання таких документів. Питання призначення житлової субсидії розглядається уповноваженим органом за умови надходження документів, які не були подані одночасно із заявою, протягом 30 днів з дня подання заяви.

Громадянин, який звернувся за призначенням житлової субсидії, має право надавати уповноваженому органу додаткові документи, що не передбачені законодавством, але необхідні для прийняття об’єктивного рішення.

❗ Важливо! Громадянин несе відповідальність за подані відомості в заяві, декларації, інших документах, що вплинули на встановлення права на призначення житлової субсидії та на визначення її розміру.

? На який строк призначається житлова субсидія та як має бути повідомлений заявник про її призначення?

Житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується: на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня; на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

У разі прийняття рішення про призначення (непризначення) житлової субсидії уповноважений орган повідомляє заявнику про прийняте рішення протягом трьох календарних днів з дня його прийняття. При цьому уповноважений орган самостійно обирає форму такого повідомлення (в паперовому або електронному (за наявності адреси електронної пошти) вигляді та спосіб для повідомлення (особиста бесіда, поштовий зв’язок, смс-повідомлення, електронні засоби зв’язку, електронна пошта (за наявності), повідомлення через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України або через Портал Дія).

У разі прийняття рішення про відмову в призначенні житлової субсидії уповноважений орган повідомляє заявнику про прийняте рішення протягом трьох календарних днів з дня його прийняття. При цьому уповноважений орган інформує заявника про прийняте рішення в паперовій формі з врученням відповідного повідомлення під особистий підпис із зазначенням причин відмови і порядку оскарження прийнятого рішення або через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України або Портал Дія.

У період дії воєнного стану в Україні уповноважений орган може повідомляти заявнику про прийняте рішення в телефонному режимі із внесенням відповідного запису до окремого журналу реєстрації інформування заявників.

❗ Важливо! Заявник має право оскаржити до суду рішення уповноваженого органу щодо розміру призначеної субсидії або про відмову в призначенні житлової субсидії.

Теги: безоплатна правова допомога,юридична консультація,житлова субсидія,воєнний стан

© 2020 rivne-inform

Мої відео