Рівне Інформ

"Група 35" – допомагаємо творити технічну перевагу нашої армії

"Група 35" – допомагаємо творити технічну перевагу нашої армії
438498 ПЕРЕГЛЯДІВ

У такі складні буремні часи війни дуже важливо допомагати нашим захисникам. Вони щоденно вибивають окупанта та захищають міста, на які рашисти кидають кількість живої сили, що перевищує українську в десятки разів. Наші хлопці і дівчата постійно перебувають під обстрілами артилерії та іншої важкої зброї, ведуть вуличні бої та відслідковують пересування рашистів, щоб попередити своїх побратимів, які знаходяться на шляху. Збройні сили України дійсно показали свою міць та незламність, адже навіть коли були перші години повномасштабного вторгнення і ще ніхто нічого не розумів та не встиг почати надавати зброю та допомогу – вони йшли на ворога майже з голими руками. І навіть більше – вони зупиняли його. Але зараз, коли пройшов вже майже рік після початку повномасштабного вторгнення, дуже важливо допомагати хлопцям та дівчатам на передовій вибивати росіян не тільки забезпечуючи їх захистом, таким як бронежилети, каски та інше, а й забезпечувати їх технічну перевагу, допомагаючи із закупкою дронів та іншої техніки. І "Група 35" – це якраз та організація, що підтримує наші Збройні сили, передаючи на фронт необхідні речі.

"Група 35" – це неприбуткова організація, що розпочала свою діяльність буквально в перші дні повномасштабної війни.  Два волонтери – Роман Зінченко та Євген Філяк майже одразу створили на своїх сторінках у соціальних мережах збори коштів для спорядження. Тоді збирали для територіальної оборони Києва, але хвилювалася вони і за бійців з інших міст. Базове спорядження хорошої якості коштує не так мало, тому кожна гривня була важливою (як це є й зараз). І тоді вони змогли зібрати 60 тисяч доларів. Але самотужки допомагати воїнам досить складно, вони це розуміли. Тому разом з друзями із різних інших організацій та спільнот вони об'єднали свої зусилля та утворили фонд "Група 35". Саме так вони змогли почати передавати сотні комплектів спорядження та технічного обладнання, на які лише за 2 місяці було витрачено понад мільйон доларів США. І саме це допомогло стримувати ворога на гарячих точках, адже окрім бійців Збройних сил України у битви йшла й територіальна оборона, яку і забезпечували тут.

Вже після того, як ЗСУ почали займати впевнені позиції та відбивати атаки ворога, увага цієї організації переключилась саме на них. І таким чином було побачено те, що Збройним силам необхідна спеціальна техніка, її категорично не вистачає. Тому вони почали закуповувати не тільки екіпіровку, а ще й тепловізори, дрони, рації та автомобілі. І саме в цей період, навесні 2022, вони були зареєстровані як фонд з місією створити технологічну перевагу нашої армії. Велика кількість волонтерів з різних міст України та різних за галуззю роботи – всі вони об'єдналися задля однієї спільної мети. І насправді це не даремно, адже кількість проєктів, які втілює організація – дійсно колосальна. Притому все це робиться не просто так, а після детального вивчення потреб бійців. Зараз, через величезну кількість заявок, що надходять до цієї організації, вони змушені були тимчасово призупинити їх прийом. Але наразі тут допомагають окремим військовим частинам. Підтримка екіпіровкою та необхідними технічними засобами бійців  саме на передовій – таким є пріоритет.

Фонд "Група 35" на своєму сайті має чималу кількість проєктів, покликаних допомагати бійцям. Так, наприклад, основним є "Допомагаємо перемагати" – загальна ініціатива щодо закупівель та доставки необхідного обладнання. Окрім цього ця організація взялася за модернізацію машин зв'язку для Протиповітряної Оборони. Автомобілі для них –  це справжні мобільні пункти зв'язку й управління. Саме вони допомагають попереджати ракетні атаки та збивати те вбивче залізяччя, яким нас намагається закидувати росія. Тому дуже важливо допомагати бійцям із модернізацією машин та таким чином посилювати наш захист. Пожертвувати кошти на це можна на сайті фонду.

Але крім техніки дуже необхідне забезпечення і енергонезалежності. Тепловізори, рації та інше обладнання не може працювати без зарядки. І для коректної та вчасної роботи всього цього необхідно мати системний доступ до джерел живлення. Саме тому фонд створив проєкт, що націлений на закупівлю генераторів, сонячних електростанцій портативного типу, зарядних станцій та інших пристроїв, що допоможуть забезпечити енергонезалежність. Дуже важливо підтримувати цю ініціативу, адже без доступу до можливості зарядити обладнання – воно просто перетвориться на купу дорогого металу та мікросхем. Тому задонатити можна так само на сайті фонду.

Звісно, неможлива вправна робота на передовій і без координації всіх груп та підрозділів. Захищений зв'язок дозволяє не дати ворогу дізнатися про наші плани, а відтак і зберегти життя бійців. Для цього потрібні різні радіостанції та ретранслятори, системи телефонії та сервери для командних пунктів, комунікаційні системи, а також величезна кількість різних компонентів для цього всього. І хоча фонд вже передав десятки такого обладнання на позиції, але необхідно в рази більше. Частково таке обладнання можна навіть називати витратним матеріалом, адже якщо знищується пункт управління – не стає і техніки. Тому збір на засоби зв'язку є постійним. І, наприклад, нещодавно було закуплено кілометр спеціального кабелю, що допоможе Повітряному командуванню "Центр" ще точніше вражати ворожі цілі. А на сторінці в Facebook фонду можна побачити те, що одній із бригад зараз дуже треба дві наземні станції управління дронами, 2 дрони для скидання та 4 дрони-камікадзе. І кожен може допомогти з цим.

Окрім цього вже встигли тут допомогти й нашим саперам з розмінуванням, закупивши для них металошукачі, саперні набори та різні інші необхідні штуки для такої роботи. Спецпризначенцям також тут допомогли, навіть не дивлячись на те, що нерідко їм потрібне дійсно унікальне спорядження. Але паралельно з цим все-таки триває збір на дрони. Ці пташки є дуже необхідними на передовій, але при цьому вони довго не живуть. Вони є популярною ціллю для ворога. А тим часом лише один дрон коштує досить велику кількість коштів і одразу з коробки може працювати лише до 20-30 хвилин та бути дуже чутливим до впливу радіоелектронних засобів боротьби. Тому фонд працює з командами, що модернізують дрони і роблять так, що вони можуть бути в повітрі до шести годин, злітати з майже будь-якого місця та мати не лише засоби візуальної розвідки, а й тепловізори. Це також постійний збір і він є неймовірно важливим для захисту наших територій.

Україна та її захисники – дійсно Незламні. Але щоб вони такими залишалися – потрібна наша допомога. Так, щодня величезна кількість організацій та окремих зборів потребують наших донатів. Але тільки так, разом ми зможемо нарешті до кінця вибити ворога із наших земель. Тож "Група 35" справді працює на нашу перемогу та є чудовим прикладом того, як спочатку лише кілька волонтерів змогли створити дієву та сильну організацію для допомоги нашим бійцям.

© 2020 rivne-inform

Мої відео