Рівне Інформ

Дмитро Кулеба: "знайшли майже тридцять дуже сильних кандидатів"

Дмитро Кулеба: "знайшли майже тридцять дуже сильних кандидатів"
331817 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав відкритий набір послів резонансним, що збільшило увагу та кількість заявок.

"Дякую всім, хто підтримав цей крок. Вас було дуже багато і я зайвий раз переконався у великому попиті на правильні зміни. А ті, хто не підтримав, утримайтеся від спокуси здійняти чергову хвилю і дочекайтеся результатів.", — написав міністр закордонних справ на своїй сторінці Facebook.

Що передувало? Два місяці назад стартував конкурс на посади послів. За цей період учасники подавали свої заявки, які своєю чергою ретельно аналізувались. За підсумками набору потенційних кандидатів вдалось знайти майже тридцять дуже сильних кандидатів.

Очільник МЗС підкреслив, що його розчулили резюме українців, які працюють на керівних посадах у відомих західних компаніях, але готові їхати послами України в Африку.

"Загалом інтерес виявився шаленим. За цей час ми отримали та опрацювали 1038 (!) звернень. 75 чинних та колишніх дипломатів. 126 науковців і викладачів. 387 підприємців і представників ділових кіл. 56 держслужбовців і працівників державних підприємств. 77 кандидатів з сектору безпеки та оборони. 38 представників громадянського суспільства. 44 правники. Медійники, студенти, медики, місцеві депутати та багато інших категорій.", — наголошує Дмитро Кулеба.

Оскільки крісло посла вимагає високої кваліфікації, міністр закордонних справ розумів, що серед сотень звернень реальних кандидатів на посади послів буде кілька десятків. Проте на цю посаду вдалось знайти близько тридцяти потенційних сильних кандидатів, які вже проходять тести, а також отримують запрошення на співбесіди від HR-служби МЗС.

Людей, які продуть далі, чекає безпекова перевірка і співбесіда з Дмитром Кулебою. Вже після цього він відбере кандидатів, сформує фінальний список та запропонує їх Президенту України.

Як наголошує голова Міністерства закордонних справ, інформаційні ресурси та користувачі соціальних мереж зазвичай шукали людей ззовні, проте реформа відкритості та рівності також створює кар’єрні ліфти та нові можливості для чинних дипломатів. За словами Кулеби, відкритий набір на посаду посла був і залишається відкритим для людей всередині системи, які з тих чи інших причин не могли попасти в поле зору міністра.

Він також згадує, що дипломатія завжди була доволі закритою. Але з 2014 ця тенденція почала змінюватись, коли розпочався рух у бік відкритості, за цей період багато чого було зроблено. Сьогодні війна вимагає вивести ці зусилля на якісно новий рівень для доукомлектування дипломатичних сил, вважає голова МЗС. До того ж Україна розширює дипломатичні горизонти та відкриває нові посольства в Африці та Латинській Америці, що спровокувало потребу у нових робочих місцях, на які шукають мотивованих, фахових, патріотичних кандидатів зсередини системи та з-поза її меж. На його думку, якщо дотримуватись старих правил задовольнити цю потребу не вийде.

Міністр закордонних справ України дякує кожному та кожній, хто взяв участь у конкурсі та подав заявку, а також закликає інших, хто ще цього не зробив, розглянути таку можливість.

Він додає, що велика кількість людей звертались з недовірою до його команди та запитували чи реальна ініціатива від МЗС. Кулеба з розумінням ставиться до всіх, хто не довіряє нововведенням, адже люди звикли розраховувати на неформальну підтримку. Проте очевидно, переможуть не всі, що ймовірніше засмутить людей. Але як показують результати, нікому не надається перевага.

"Ще сильніша дипломатія зробить і Україну сильнішою, а перемогу ближчою", — підсумовує Дмитро Кулеба.

Теги: Міністерство закордонних справ України,МЗС України,Дмитро Кулеба,Міністр закордонних справ України

© 2020 rivne-inform

Мої відео