Рівне Інформ

Більшість лікарських засобів придбатимуть через Prozorro Market

Більшість лікарських засобів придбатимуть через Prozorro Market
386338 ПЕРЕГЛЯДІВ

Згідно зі змінами, які вніс Уряд до процедури публічних закупівель лікарських засобів та медичних виробів, у разі якщо сума закупівель перевищує 50 тисяч гривень, а лікарські засоби входять до відповідного переліку, який затвердив Уряд, то такі закупівлі мають відбуватись через електронний каталог Prozorro Market шляхом запиту ціни пропозиції.  

Таке рішення затвердили під час засідання Кабінету Міністрів України 7 липня 2023 року, повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Інструмент Prozorro Market успішно працює вже декілька років. Його перевага полягає в тому, що через нього можна в стислі терміни робити запит пропозицій по великому спектру номенклатур і отримати ціну на 15-20% нижчу, ніж під час проведення окремих тендерів», — зазначила заступник Міністра економіки України Надія Бігун.

Окрім цього вона пояснила, що нижча ціна при закупівлях через Prozorro Market забезпечується завдяки більшій кількості пропозицій постачальників. Наприклад, на початку цього року при використанні інструменту електронного каталогу шляхом запиту ціни пропозицій при закупівлі лікарських засобів середня кількість учасників закупівель склала 4,58. Згідно з аналізом, для порівняння, при використанні інструменту відкритих торгів у закупівлях брали участь в середньому 2,19 учасника.

«Відтепер, якщо сума закупівель становить понад 50 тисяч гривень, а лікарські засоби входять до затвердженого Урядом переліку, такі закупівлі мають відбуватись через електронний каталог Prozorro Market шляхом запиту ціни пропозиції. Ми очікуємо, що до кінця року загальна сума таких закупівель наблизиться до 2 млрд грн, а очікувана економія складатиме від 20% у порівнянні з цінами відкритих торгів і може сягнути 400 млн грн», — заявила під час засідання заступник Міністра економіки України.

У Міністерстві очікують, що економія буде досягнута за рахунок участі нових постачальників, а також забезпечення їх недискримінації потенційними замовниками. Додатково до цього медичні замовники витратять менше часу та зусиль на проведення закупівель, ніж використовуючи інструмент відкритих торгів.

У ситуації, коли закупівля із застосуванням електронного каталогу шляхом запиту ціни пропозицій постачальників не відбулася, замовник здійснює закупівлю шляхом застосування відкритих торгів, не збільшуючи при цьому очікувану вартість закупівлі. Він також має можливість повторно зробити запит ціни пропозицій постачальників в електронному каталозі. 

До затвердженого Урядом переліку лікарських засобів та медичних виробів входить понад 160 найменувань. Він був сформований на підставі аналізу позицій, які найбільше закуповувались замовниками у 2022 році в медичній частині електронного каталогу Prozorro Market.

Зазначається, що адміністраторами Prozorro Market є три централізовані закупівельні організації. ДУ “Професійні закупівлі” наповнюють каталог товарами широкого вжитку, Медичні закупівлі України — ліками та медвиробами, ДП “Українські спеціальні системи” — комп’ютерною технікою та програмним забезпеченням. На сьогодні асортимент Prozorro Market налічує близько 90 тисяч товарів від 3 тисяч кваліфікованих постачальників.

Нагадаємо, що раніше в межах ініціативи, яку реалізує Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» малі та середні переробні підприємства мали змогу отримати підтримку на 2,5 мільйона доларів. Для цього у  рамках грантової програми виділили  близько 25 грантів обсягом від $75 000 до $150 000. Грантова програма реалізується в партнерстві з Мінекономіки.

© 2020 rivne-inform

Мої відео