Рівне Інформ

Діабет і втрата зору. Волинські лікарі розповіли, які нові хвороби може спровокувати коронавірус

Діабет і втрата зору. Волинські лікарі розповіли, які нові хвороби може спровокувати коронавірус
49521 ПЕРЕГЛЯДІВ

Стало відомо про ризики виникнення цукрового діабету, після хвороби на коронавірус, навіть якщо раніше його не було. А в хворих на діабет ускладнення від ковід-19 можуть спровокувати втрату зору.


У селі Боголюби в інфекційному госпіталі вже були такі випадки. Тому лікарі радять в перші дня застуди (якщо симптоми схожі на коронавірусні) мінімізувати вживання солодкого та не рятуватися чаєм з калини, малини чи меду.


Ендокринолог ковідного шпиталю Вікторія Отченашенко розповіла, що вірусна інфекція і генетична схильність ведуть до маніфестації цукрового діабету. Адже хвороба посилює запалення. Це зумовлює різке підвищення рівня глюкози у крові, призводить до декомпенсації і, відповідно, ще більше підвищує ризик ускладнень саме цукрового діабету.


Як відомо, діабет підступний до очей. А поєднання з коронавірусом робить його в рази агресивнішим. Тому хворі на діабет потребують постійного контролю з боку офтальмологів.


Так у пацієнта Михайла Нестерука, після того як він перехворів на ковід, лікарі виявили ураження судин очей. Проте до цього часу проблем із зором він не мав.


Як стверджує керівниця офтальмологічного центру Волинської обласної клінічної лікарні Надія Ульянова, проблема досить серйозна тому, що будь-які судинні ураження сітківки, особливо з крововиливами, можуть призвести до незворотньої втрати зору.

Офтальмолог ковідного шпиталю в Боголюбах Катерина Гуцалюк додає: «Ковід-19 дає також ускладнення запальних захворювань очей. Це може бути виявлено не стільки під час хвороби ковід-19, а в постковідному періоді»

© 2020 rivne-inform

Мої відео