Рівне Інформ

Президент України вшановує пам’ять біля кургану «Герої Чорнобиля»

Президент України вшановує пам’ять біля кургану «Герої Чорнобиля»
217787 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні, 14 грудня, відзначається День ліквідації на Чорнобильські атомній станції, який зафіксували ще 10 листопада 2006 року.

Лише через місяць після ліквідації померло близько 300 робітників та пожежників, загальна кількість загиблих сягнула понад 10 тисяч.

Тому у пам’ять в цей день голова держави Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, спікер Верховної Ради Дмитро Разумков та керівник Офісу Президента Андрій Єрмак  прибули до кургану для вшанування усіх, хто віддав своє життя для порятунку мільйонів людей.

Курган та прилеглі об’єкти були встановленні на 10 років трагедії – квітень 1996 року. Повністю комплекс облаштували 26 квітня 2006 року після завершення будівлі Свято-Миколаївського собору – архітектурна домінанта комплексу у вигляді символічного саркофага, план будівлі має вигляд восьмикутної зірки.

Новий захисний саркофаг над четвертим енергоблоком ввели в експлуатацію минулого року загальною вартістю майже 1.5 мільярди євро. Дана споруда має прослужити найближчі 100 років.

Також цікавий факт, що Чорнобильський радіаційно-екологічний заповідник внесли до Всесвітньої бази територій, які піддаються захисту. Площа екологічної території сягає майже 227 тисяч гектарів.

Сама пожежа на АЕС сталася 26 квітня 1986 року та в 30-40 разів більше перевищувала радіаційну безпеку, ніж скидання бомб на Хіросіму під час Другої світової війни.

Про Чорнобиль документальний фільм зняв український режисер Андрій Приймаченко, адже за його словами, Чорнобиль на сьогодні є брендом держави, яку потрібно освітлювати та постійно нагадувати майбутнім поколінням заради вшанування та пам’ятання найжахливішої у світі трагедії, яка сколихувала своєю історією мільйони людей.

За новинами видатних подій слідкуйте на сайті та пам’ятайте своїх героїв!!!

© 2020 rivne-inform

Мої відео