Рівне Інформ

Швеція надішле 522,6 млн євро на відновлення України

Швеція надішле 522,6 млн євро на відновлення України
440080 ПЕРЕГЛЯДІВ

Уряд Швеції представив Стратегію співробітництва у сфері відбудови та реформ в Україні на 2023-2027 роки, за якою передбачається спрямувати  6 млрд шведських крон (€522,6 млн) на проєкти з відновлення України. Це найбільша за обсягами фінансування програма двосторонньої допомоги в історії Швеції і саме Україна стала її реципієнтом.

Про це заявив  Міністр з питань міжнародного співробітництва у сфері розвитку та зовнішньої торгівлі Швеції Йохан Форссел під час онлайн зустрічі  з Першим віцепрем’єр-міністром України – Міністром економіки України Юлією Свириденко, повідомляє пресслужба Міністерства економіки України. 

Вони обговорювали: загострення ситуації з російською федерацією у Чорному морі, питання імплементації нової Стратегії за основними напрямами, перебіг напрацювання 4-річного Плану з економічного відновлення держави, а також недопущення торговельних обмежень щодо української с/г продукції, гуманітарного розмінування та підтримка українського приватного сектору.

«Приватний сектор є найважливішим гравцем у процесі реконструкції України. Для нас важливим є залучення іноземних інвестицій, залучення міжнародного бізнесу у проєкти відновлення та розширення співпраці з українським бізнесом. Ми високо цінуємо рішення Швеції вкласти 6 млрд швецьких крон в економічний розвиток України та наблизити нас до перемоги. Це перша комплексна багаторічна стратегія підтримки України, прийнята нашими партнерами. Кошти підуть на відбудову інфраструктури, зелений розвиток, підприємництво, торгівлю, розмінування, медіа. Ми також вітаємо в те, що Шведський уряд заохотить великі компанії заходити та розвиватися в Україні», — наголосила Юлія Свириденко.

Зазначається, що бюджет Стратегії розподілено між відповідальними за втілення проєктів організаціями: Шведським агентством з міжнародного співробітництва у сфері розвитку (SIDA) – 5,7 млрд шв. крон, Шведським інститутом (SI) – 225 млн шв. крон та Академією Фольке Бернадотта (Folke Bernadotte Academy) – 75 млн шв. крон. 

Також політикиня детально обговорила комплексну роботу, яку Уряд проводить над Планом з економічного відновлення України на 2024 - 2027 роки в рамках механізму Ukraine Facility, запропонованого ЄС як ключовий інструмент підтримки України на 2024-2027 роки.

Під час зустрічі окремо обговорювались питання страхування військових ризиків, співпрацю з MIGA, DFC. За словами шведських представників, вони працюють над вирішенням питання страхування шведських компаній та гарантування торгових операцій, адже український ринок є перспективним для розвитку торговельно-економічної співпраці між двома країнами.

Окрім цього, вони приділили увагу важливості гуманітарного розмінування в Україні, поповнення спецтехніки, навчання саперів, проведенні обстеження забруднених земель. 

Як заявила Юлія Свириденко, блокування українського зерна блокує українську економіку та створює загрозу глобальної продовольчої безпеки. Тому Уряд України закликає європейську спільноту не продовжувати обмеження на імпорт певної української с/г продукції, які наразі діють до середини вересня 2023 року.

Раніше ми повідомляли про реакцію уряду України на заборону імпорту українського зерна до країн Європейського Союзу. Йдеться про заяву міністра сільського господарства Угорщини Іштвана Наді. Він повідомив, що Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина звернуться до ЄС з проханням продовжити заборону імпорту українського зерна. Україна закликала партнерів зняти заборону та створити компенсаційний механізм для українських фермерів, які постраждали від обмежень експорту.

© 2020 rivne-inform

Мої відео