Рівне Інформ

Світ має припинити фінансування військового бюджету рф

Світ має припинити фінансування військового бюджету рф
429241 ПЕРЕГЛЯДІВ

4 грудня 2023 року в Українському кризовому медіа-центрі ГО «Життя» у партнерстві з  ГО «Мережа захисту національних інтересів «АНТС» організували пресконференцію «Як зупинити фінансування військового бюджету росії». Експертна громадськість обговорила загрози продовження фінансування військового бюджету росії транснаціональними компаніями та ініціативи з припинення економічної діяльності в росії. 

 

Сьогодні Україна не лише відстоює власну незалежність, а й є щитом Європи для всього цивілізованого світу від агресії росії — країни-терориста, що веде геноцидну війну,  прагнучи знищити українську ідентичність та розширювати свою імперію зла. У своєму прагненні до домінування москва використовує війну проти України, щоб знищити основні стовпи міжнародного порядку та безпеки, які вона вважає перешкодами для своєї реваншистської політики. 

 

Саме тому важливою є комплексна міжнародна підтримка України на всіх рівнях. Світ має докладати більше зусиль, щоб зупинити росію, а країни та компанії мають прийняти однозначне рішення про припинення співпраці з москвою та вихід з ринку рф.

 

«Україна бореться з ворогом не сам на сам, а з потужною підтримкою партнерів. Та все ж саме українці віддають найдорожче — життя. Весь світ має консолідуватися та надавати ще більшу підтримку, адже на кону не лише територія України, а історична траєкторія розвитку світових демократій. Ми закликаємо уряди країн світу проводити ще більш енергійну політику, щоб допомогти Україні відбити російську агресію: збільшувати матеріальну, фінансову та військову допомогу, запровадити більш жорсткий режим санкцій проти росії, включно з припиненням економічної діяльності у рф. Яким же був мій шок, коли я побачила, що спонсором безпекової конференції Фонду оборонного коледжу НАТО, куди мене запросили як гостю, є Philip Morris. Компанія, що платить найбільше податків в російський військовий бюджет серед усіх іноземних компаній та є визнаним спонсором війни проти України. Це цинізм вищого рівня та свідчення того, що пора нагадати закордонним друзям, яку ціну ми платимо щодня», — наголосила Ганна Гопко, голова правління ГО «Мережа захисту національних інтересів «АНТС».

 

Фонд оборонного коледжу НАТО організовує конференцію «Балканські та Чорноморські перспективи 2023. Структурування стратегічної стійкості» у співпраці з Phillip Morris International (далі — PMI), компанією яка є найбільшим платником податків у рф серед транснаціональних компаній та визнана Національним агентством з питань запобігання корупції міжнародним спонсором війни проти України.

 

Згідно з інформацією, яка була опублікована Київською школою економіки, виручка PMI в росії у 2022 році склала $7,9 млрд і ця компанія сплатила $4,9 млрд податків до російського бюджету. За ці гроші міноборони рф могло придбати приблизно  4 900 ракет «Калібр», або 78 винищувачів СУ-57, або 1089 танків Т-90М

Графіка: ГО«Життя»

Окрім того, компанія Philip Morris International тісно пов’язана з владною верхівкою рф: чинний директор Служби зовнішньої розвідки росії, екс-голова Держдуми рф Сєргєй Наришкін близько 10 років був членом Ради директорів «Филип Моррис Россия»

 

«Тютюнова компанія Philip Morris International забезпечує щонайменше 4,4% військового бюджету країни-терориста. Водночас ця компанія спонсорує та бере участь у безпековій конференції Фонду НАТО, що є абсурдом та відмиванням заплямованої кров’ю репутації.  Міжнародні організації Campaign for Tobacco-Free Kids, Smoke Free Partnership та інші вже звернулися до Секретаріату НАТО з вимогою припинення співпраці з PMI з огляду на те, що діяльність компанії несе загрозу міжнародній безпеці», — зазначив Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Життя».

 

Уряду України теж варто активніше приймати кроки для стимулювання міжнародних компаній до виходу з ринку рф та в жодному разі не допускати співпраці з такими компаніями. Рамкова конвенція ВООЗ з боротьби проти тютюну рекомендує урядам та міжнародним організаціям не співпрацювати з тютюновими компаніями, адже вони виробляють шкідливу продукцію, яка становить загрозу світовій безпеці — тютюн щороку вбиває понад 8 мільйонів людей. В Україні ця цифра становить 130 тисяч людей.

 

Щоб зберегти людський капітал, що є особливо цінним в часи війни, Україні необхідно підвищувати акциз на тютюнові вироби до рівня ЄС — 90 грн за 1000 сигарет, тоді як сьогодні ця цифра складає лише 52 євро, а у 2025 році за плановим підвищенням складатиме 70 євро за 1000 штук. Підвищення акцизів дозволить знизити цінову доступність тютюнових виробів, хоча б частково закрити дірку в державному бюджеті та знизити тиск на видатки системи охорони здоров’я в середньостроковій перспективі.

 

Щоб запобігти привабленню дітей та молоді до куріння, варто також заборонити сигаретну викладку у місцях торгівлі, що вже зробили понад 50 передових країн світу та отримали позитивні результатиОднією з цілей нашої держави має бути забезпечення українцям здорового майбутнього у сильній та незалежній Україні. Для цього ми маємо не дозволяти тютюновим компаніям ані формувати політики на державному та міжнародному рівнях, ані затягувати молодь в нікотинову пастку. Тим більше коли такі компанії є спонсорами війни проти України. 

 

Українська громадськість закликає Фонд оборонного коледжу НАТО припинити будь-яку співпрацю з компанією Philip Morris, а запрошених учасників конференції — бойкотувати участь в будь-яких подіях, що фінансуються або організовуються у співпраці з компаніями, які визнаються міжнародними спонсорами війни.

 

 

Відеотрансляція пресконференції:

Фото: Український кризовий медіа-центр

Для контактної інформації: Ольга Масна, медіакоординаторка ГО «Життя», 

073 089 65 70, [email protected]

Теги: Міжнародні спонсори війни,Протидія тютюновим компаніям, НАТО

© 2020 rivne-inform

Мої відео