Рівне Інформ

Скандал з Джоан Роулінг набирає обертів

Скандал з Джоан Роулінг набирає обертів
431202 ПЕРЕГЛЯДІВ

Авторка всесвітньо відомої серії книг про Гаррі Поттера вже не перший рік зазнає репутаційних втрат. Головною причиною цього є різкі трансфобні вислови. І можливо б шум вже пішов би на спад, проте письменниця регулярно пише щось таке, що підігріває інтерес до ситуації.

Роулінг відома тим, що є авторкою зі світовим ім'ям. Сім книг про Гаррі Поттера, ще стільки ж – пов'язаних із цим всесвітом, низка детективних романів для старшої аудиторії – все це зробило її відомою та популярною письменницею. Вона подарувала цілому поколінню дитинство. Жінка має численні номінації та перемоги у преміях. І кількість тих, хто обожнює її та її твори просто вражає. Проте нерідко така слава дає людям враження, що їм нічого не страшно і можна говорити все, що заманеться. Але вони забувають про те, що із великою популярністю і велика відповідальність, тому стаються такі ситуації, як та, що відбувається зараз.

Вперше Роулінг запідозрили у трансфобії ще кілька років тому. Тоді вона всього лише поставила "Подобається" під постом із некоректними висловлюваннями. Далі – більше, вона підтримувала тих, хто отримав засудження за трансфобні вирази. Але справжнім вибухом стала ситуація, коли жінка перепостила до себе на сторінку статтю, в якій намагаються дотримуватися гендерно-нейтральних висловів, коментуючи її дуже уїдливими словами, які фактично були трансфобними.

Далі ситуація тільки погіршувалася. Жінка раз за разом намагалася то виправдатися, то ще раз потрапляла в незручне становище. А інколи це й взагалі відбувалося одночасно: намагаючись пояснити, що ж малося на увазі, письменниця знову принижувала трансспільноту, виставляючи таких людей винуватцями ледь не усіх бід.

Новий виток скандалу почався з виходом книги "Бентежна кров", там в образі головного негативного героя побачили висміювання трансгендерів. І хоча детективна історія частково заснована на реальних подіях, вже упереджене ставлення до авторки зробили свою справу.

Після цього почали ледь не під мікроскопом розглядати книги та фільми про хлопчика-мага. Там знайшли й фетфобію (приниження людей з зайвою вагою), і расизм. І про ситуацію, до речі, висловлювалися й актори фільмів про Поттера, займаючи при цьому далеко не позицію захисту.

А нещодавно стався ще один гучний "вибух" у цьому скандалі. Роулінг заявила, що її адресу виставили на загал. Але насправді цю адресу вона ніколи не приховувала, тому фактично нічого було виставляти. Фото, на яких активісти були біля її будинку, видалили, але нова хвиля обурень знову піднялася у соціальних мережах.

Наразі зрозуміло, що скандал навіть не прямує до свого завершення. Ніяких вибачень за свої різкі слова письменниця не публікувала. Проблеми вона не бачить, а може й не розуміє. Але люди говорять про неї. Проте добре це, чи ні – сказати точно не можна.

© 2020 rivne-inform

Мої відео