Рівне Інформ

Вибори-2024 у Білорусі: чи є інтрига?

Вибори-2024 у Білорусі: чи є інтрига?
307724 ПЕРЕГЛЯДІВ

Через півроку в Білорусі відбудеться перший Єдиний день голосування, за результатами якого буде сформовано новий склад Палати представників, нижньої палати парламенту та місцевих Рад депутатів. Згодом зберуться  всебілоруські народні збори, що нагадують віче-хурал.

Редакція NewsPrice розбиралася, чи будуть на цих виборах інтриги та політичне змагання. І чи  можна розглядати реструктуризацію політичної системи Лукашенка як конституційну реформу з потенційною передачею влади.

Зміни щодо виборів пов'язані зі змінами до Конституції, ухваленими на референдумі 2022 року, а також прийнятими на початку цього року законом про всебілоруські народні збори, та змінами до Виборчого кодексу.

З кінця 1990-х років представництво опозиції в білоруському парламенті було обмежено декількома депутатами, і навіть їх було мало в кожному зібранні. Наразі немає парламентарів, які б хоча б м’яко критикували уряд, що свідчить про те, що ця ситуація навряд чи зміниться у 2024 році, враховуючи масштабні репресивні заходи проти політичного ландшафту за останні три роки.

По-перше, опозиція переважно або в тюрмах, або в еміграції. По-друге, аналогічну перспективу має альтернативний порядок денний під час виборчої кампанії. По-третє, з 2020 року в країні зникли сотні громадських організацій, а опозиційні політичні партії не були перереєстровані. Лише три з майже десятка партій залишаються в легальному статусі, і всі вони підтримували Олександра Лукашенка в 2020 році. Крім того, правляча партія «Білоруський народний фронт», сформована на базі подібного громадського об’єднання, займає більше половини місць у парламенті. Палата представників.

Ліквідація опозиційних партій значно ускладнює участь альтернативних політиків у парламентських виборах. Хоча виборча система Білорусі заснована на мажоритарній системі, членство в партії є найпростішим способом стати кандидатом у депутати. Однак процес збору підписів для незалежних кандидатів може бути довільно відхилений виборчими комісіями. Це було очевидно на президентських виборах 2020 року, коли ЦВК дискваліфікувала головних претендентів, банкіра Віктора Бабаріко та колишнього директора Парку високих технологій Валерія Цепкало, «забракувавши» сотні тисяч підписів, які вони зібрали.

У практично неконкурентному середовищі режим Лукашенка, який все ще страждає від подій 2020 року, більше стурбований мінімізацією будь-яких ризиків післявиборчого протесту, який може включати бойкот або альтернативний підрахунок голосів для викриття фальсифікацій. Щоб запобігти таким сценаріям, скасовано вимогу щодо мінімальної явки виборців на парламентських виборах, яка раніше встановлювалася на рівні 50% виборців. Крім того, введено заборону виносити бюлетені з виборчих дільниць для голосування, фотографувати та знімати на відео заповнені бюлетені. Ця поправка розглядається як відповідь на президентські вибори 2020 року, коли білоруси фотографували свої бюлетені та надсилали їх на платформу "Голос", щоб довести фальсифікацію виборів і поразку Лукашенка.

Хоча механізм контролю та санкцій за порушення цих нових правил ще не визначено, Центральна виборча комісія може видати відповідні вказівки. Наприклад, у кабінах для голосування не буде штор, а за виборцями будуть пильно стежити як члени виборчих комісій, так і поліція. Також можливі перевірки мультимедійних галерей на мобільних телефонах «підозрілих» виборців. У демократичних країнах, де панує верховенство права, ця норма може не викликати занепокоєння, але в Білорусі вона обмежує здатність людей захищати свої фундаментальні права на участь в державному управлінні.

Що стосується заборони виносити бюлетені з виборчих дільниць, то вона має міжнародний прецедент, оскільки перешкоджає карусельному голосуванню. У цій практиці хтось сторонній передає вам заповнений бюлетень, який ви міняєте своїм порожнім і кидаєте в урну, а ваш заповнений бюлетень використовує хтось інший. Це явище було широко поширене в багатьох місцях раніше.

Отже, опозиція навряд чи організовуватиме значний дистанційний громадський контроль за результатами голосування, щоб довести маніпуляції на користь провладних кандидатів у певних виборчих округах. Варто зазначити, що в історії Білорусі масштабні вуличні протести відбувалися лише після президентських виборів. До речі, громадяни Білорусі, які залишили країну, будуть повністю виключені з цих виборів. Виборчі дільниці за кордоном під час Єдиного дня голосування 25 лютого організовуватися не будуть.

Депутати парламенту та місцевих Рад депутатів становитимуть значну частину делегатів Всебілоруських народних зборів, а їх кількість становить понад 500 осіб із загальної кількості близько 1200 делегатів. Відповідно до спеціального закону, який регулює цей сучасний орган, схожий на віче, серед делегатів будуть різні посадовці, починаючи від Лукашенка, а також представники органів виконавчої влади, включаючи прем’єр-міністра, його заступників та інших членів Ради міністрів і голів обласного та райвиконкомів. Законодавчі органи представлятимуть судді Верховного та Конституційного судів.

400 делегатів (третина) будуть обрані від суттєво зменшеного громадянського суспільства, підконтрольного владі. Відповідно до закону, делегати від громадянського суспільства призначатимуться безпосередньо Лукашенком, «вертикаллю» виконавчої влади або іншими призначенцями Лукашенка та «вертикалі». Таким чином, сесії Всебілоруських народних зборів (ВНС), швидше за все, будуть позбавлені критичних зауважень і пройдуть в загальній атмосфері схвалення.

Політолог Андрій Казакевич припускає, що закон про VNS дає зрозуміти, як політична система Білорусі буде розвиватися без зовнішнього впливу. Хоча ідея полягала в тому, щоб створити додатковий центр влади, оскільки делегати призначаються безпосередньо Лукашенком або його призначеними особами, ВНС не може стати центром політичного впливу та не матиме внутрішньої легітимності, яка походить від громадян. Жодних чітких схем переходу влади чи створення «колективного Лукашенка» не видно. Примітно, що Конституція відновила обмеження на президентські терміни, починаючи з виборів 2025 року, дозволяючи Лукашенку керувати понад десять років, якщо йому дозволить здоров’я.

Щодо реакції опозиції на ці політичні трансформації, то лише соціал-демократична партія заявила про участь у всіх виборчих кампаніях, включно з президентськими виборами 2025 року. Решта опозиції, швидше за все, назве соціал-демократів спаринг – партнерами  влади.

Тактику емігрантської опозиції на виборчу кампанію 2024 року, яку очолює Офіс Тихоновської, незабаром розкриють під час конференції «Нова Білорусь» у Варшаві 5-6 серпня. Альтернативний уряд (Об’єднаний перехідний кабінет) після піврічної затримки нарешті звітуватиме перед протопарламентом – Координаційною радою. Проте альтернативні владні структури, створені опозицією, стикаються з питаннями механізмів їх формування, подібно до ВНС. Останнім часом виникло кілька політичних і фінансових скандалів навколо окремих лідерів опозиції, зокрема «міністрів» Тихоновської та її самої. Схоже, опозиційна конференція, присвячена третій річниці протестів 2020 року, буде гарячою та насиченою.

Ми нагадуємо, що усі найактуальніші новини є на телеграм - каналі  NewsPrice.

 

Теги: Білорусь, вибори, Лукашенко, Тихановська

© 2020 rivne-inform

Мої відео